Va rog mult sa-mi spuneti daca exista un act normativ care stipuleaza faptul ca mamele ce au ingrijire copii de pana la 2 ani si lucreaza (au ales sa stea acasa doar pana la implinirea varstei de 1 an a copilului) au dreptul la program redus de lucru cu 2 ore zilnic cu mentinerea drepturilor salariale ca pt 8 ore si sa beneficieze si de compensatia numita " stimulent de insertie" in valoare de 500 lei...multumesc:D
am intrat in CCC in aprilie 2011, am luat doar pana la implinirea varstei de un de catre copil (02.01.2012); mentionez ca nu am beneficiat decat de 2 sapt. din concediu pre si post natal
Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr.111/2010 obtin venituri supuse impozitului, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani. ... art.7 alin.1 din OUG nr.500/2011.
Prin urmare, pentru a beneficia de stimulent ar trebui sa reveniti la munca inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului.
Art. 17 din OUG nr.96/2003:
(1)Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, în cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de câte o ora fiecare, pâna la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-întors de la locul în care se gaseste copilul.
(2)La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
(3)Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ în timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4)În cazul în care angajatorul asigura în cadrul unitatii încaperi speciale pentru alaptat, acestea vor îndeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare în vigoare.