avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Obtinerea certificatului medical dupa incheierea CIM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Obtinerea certificatului medical dupa incheierea CIM

Buna ziua,
Astazi doresc sa ma (auto)angajez pe postul de inspector RU, dar inca nu am inca certificat medical ca sunt apt de munca. Colaboratorul meu pe parte de SSM spune ca avizul se poate obtine si pe parcurs (activitatea o incep teoretic pe 1dec).De asemenea si pe acest site :[ link extern ]
spune in principiu la fel ( vezi 2.2.3) " În situaţia în care salariatul prezintă certificatul medical după momentul încheierii contractului individual de muncă, iar din cuprinsul certificatului rezultă că cel în cauza este apt de muncă, contractul astfel încheiat rămâne valabil. " . Pana la urma se poate sau nu?( In Codul M. nu gasesc specificat ca se poate)
Cel mai recent răspuns: ionion2000 , utilizator 10:21, 4 Decembrie 2011
1. Pe site-ul Inspectiei muncii nu s-a actualizat Codul muncii.

2. Prin Legea 40/2011 a fost abrogat alin.(3) al art.27 care spunea:
În situaţia în care salariatul prezintă certificatul medical după momentul încheierii contractului individual de muncă, iar din cuprinsul certificatului rezultă că cel în cauza este apt de muncă, contractul astfel încheiat rămâne valabil.


3. Asadar ramane valabil ce se spune in primele doua alineate ala art.27 din Codul muncii:
Art. 27
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.

(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.


Ultima modificare: Luni, 28 Noiembrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
In Codul Muncii (Legea 53 / 2003 actualizata) se specifica:

"Art. 27 [Certificatul medical; testele de graviditate; teste medicale specifice]
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
(3) Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
(4) Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisa.
(5) La angajarea in domeniile sanatate, alimentatie publica, educatie si in alte domenii stabilite prin acte normative se pot solicita si teste medicale specifice.

Art. 57 [Nulitatea contractului individual de munca]
...(3) Nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.
...

Art. 260. — (1) Constituie contravenție și se sancționează astfel următoarele fapte:
...
m) încãlcarea de cãtre angajator a obligatiei prevãzute la art. 27 si 119, cu amendã de la 1.500 lei la 3.000 lei;
..."

Deci nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin eliberarea ulterioara a unui certificat medical (fisa de aptitudine), care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci, dar amenda nu, daca data fisei de aptitudine nu e cu cel putin o zi inainte de data inceperii activitatii (data angajarii).
Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2011
ionion2000, utilizator
NU. Nu se mai poate constata contraventia dupa data intrarii in legalitate.
newages33 a scris:

NU. Nu se mai poate constata contraventia dupa data intrarii in legalitate.


De unde reiese ceea ce ati afirmat?
Art. 57, al. 3 se refera la acoperirea nulitatii contractului, nu la inlaturarea contraventiei prevazute la art. 260, lit. m.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Decembrie 2011
ionion2000, utilizator
Reiese din reglementarea si aplicarea contraventiilor. E ca si cum, eu nu mi-am facut asigurare la locuinta pana acum, imi fac azi si maine vine primaru si imi da amenda ca nu am avut asigurare pana ieri. Se poate? Nu se poate.
Sau ca si cand primesc amenda azi ca nu am avut rovinieta ieri, desi azi am rovineta valida. Se poate? Nu se poate.
Din experienta avuta in practica controalelor de la itm, nu am auzit vreodata sa se dea amenda pentru situatia in discutie.

Rog un jurist sa intervin apentru clarificarea situatiei. Multumesc.

Alte discuții în legătură

Lucru fara medical AvaStefania AvaStefania Daca lucrezi la o firma cu carte de munca, dar nu iti face medical(medicina muncii), este legal? Este un numar de zile fix pentru care se accepta sa lucrezi ... (vezi toată discuția)
Fisa medicala - de cand e obligatorie Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua, Imi puteti spune de cand anume e obligatorie eliberarea fisei medicale pentru un viitor angajat, cu cel putin 1 zi inainte de inceperea ... (vezi toată discuția)
Ce pot păți? Agvil Agvil Buna ziua!Lucrez de 3ani la o firma unde u am depus medicina muncii și nici adeverință de la medicul de familie..Mi de poate desface CM?Care sunt ... (vezi toată discuția)