avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Fotografia care ma reprezinta poate fi postata pe ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Fotografia care ma reprezinta poate fi postata pe Facebook doar pentru ca a fost facuta cand eram in public?

Nu am cont pe facebook si am fost surprinsa cand de la un prieten am primit un link unde am aparut pe o poza (tip portret). Am cautat fotograful prin email si am cerut sa stearga poza din motive personale insa autorul a respins cererea motivatia fiind: "portretul tau reprezentand un detaliu al operei mele de menifestare publica. Nu esti singura in album evident..." Nu era vorba de nici o manifestare publica. Poza a fost facuta intro oarecare zi cand am iesit in oras. Este legal ce face? Se poate da in judecata? Daca da pe ce motiv?
Va multumesc anticipat pt. raspuns.
Cel mai recent răspuns: wannabelawyer , utilizator 19:26, 12 Decembrie 2011
Defapt este vorba de Codul Civil, art. 73, in baza caruia se poate depune plangerea la politie. Si, avand in vedere faptul ca domnul respectiv expune o persoana privata insultelor oricaror vizitatori ai paginii sale de internet, "manifestarea" dansului contravine si art. 71, 72, 74, 75, etc. Personal, nu credeam ca un fotograf care isi iubeste si respecta profesia se poate injosi pana in punctul in care se promoveaza denigrand persoane necunoscute.
Articolul 73 din Codul civil poate fi invocat într-o acţiune civilă (i.e. pretenţii, instanţă, judecată...), nu într-o plângere la poliţie. Poliţia are atribuţii în alte domenii (ex. contravenţional, penal, ordine publică) - indiferent despre care dintre multele poliţii este vorba: poliţia română (v. Legea 218/2002), poliţia judiciară (Legea 364/2004), poliţia locală (Legea 155/2010) etc.

Pe de altă parte, Legea 8/1996 e o lege specială în raport cu Codul civil, deci e aplicabilă regula specialia generalibus derogant. Or, aici avem de a face cu protecţia portretului, aşa cum este prevăzută în articolele deja citate.
Va multumesc pentru lamuriri si ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile de autor asupra fotografiilor Ralu0108 Ralu0108 Am facut 3 sedinte foto la acelasi fotograf, la diferite intervale de timp, ultima sedinta continand si poze nud. Nu am senmat nici un contract cu ... (vezi toată discuția)
Dreptul fotografului asupra pozelor ionicapacoste ionicapacoste Buna. Vreau sa fac o sedinta foto nud. Vreau sa am dreptul sa public acele poze pe site ul personal, pe alte site uri de fotografie si nu numai. Modelul va fi ... (vezi toată discuția)
Legislatie internet radumir radumir Buna ziua, Situatia este in felul urmator : exista un blog functional. Posturile sunt compuse din informatii si poze preluate de pe site-uri de ... (vezi toată discuția)