Buna,
va cer sfatul pentru ca la firma unde lucrez, asociatii si administratorul - toti italieni - se comporta ciudat, si sunt acoperiti de firma externa care se ocupa de contabilitate si relatiile cu statul roman.
- la inceput de septembrie ni se comunica verbal intentia de reduce salariile tuturora cu 50% (se invoca criza).
- ulterior, dupa cateva zile ni se transmite verbal ca au analizat situatia si se merge doar pe -30%.
- firma de conta, externalizata, proceseaza cererea venita de la administratorul italian in REVISAL fara ca sa aiba vreun document semnat de angajati. Primul salariu redus cu 30% este cel pentru luna octombrie 2011, achitat in noiembrie 2011.
Potrivit contractului meu de munca, data limita pentru plata salariului este 22 ale urmatoarei luni. S-a decis de catre administratori, nedocumentat in vreun fel scris, in urma cu un an, plata salariului in data de 10, ale urmatoarei luni. (deci avans de vreo 12 zile calendaristice), dar nu s-a respectat tot timpul.
- din 4 angajati,
a) unul este dat afara (cu acordul partilor), ca sa poata lua somaj;
b) unul accepta reducerea de salariu, in scris, via email;
c) ultimii doi, printre care si eu, nu sunt intrebati, nu li trimite intentia scrisa de reducere a salariului, nu li se transmite actul aditional spre semnare, nimic.
- administratorul revine verbal, la plecarea celui de la pct a) cu o solutie romaneasca: reducere de 15% a salariului, dar pe statele de plata va aparea -30% (modificarile fiind deja realizata in REVISAL). Diferenta va fi achitata "cash", "la negru", pentru prima luna, urmand ca apoi sa aiba loc o noua anexa la contract, ca sa se ajunga legal la o reducere globala de 15%. Plata "cash" nu a mai avut loc;
- a trecut si data de 22 ale lunii, iar eu in cont, figurez cu plata salariului redus cu 30%.
Cu data de 14.10.2011 mi-am prezentat demisia, ce mi-a fost acceptata. Avand functie de conducere, preavizul ce trebuie sa-l acord ma sileste sa lucrez pana la 15.12.2011
Ce pot face ?
- mai am legal de efectuat 8 zile de concediu de odina; Pot cere plata acestora ?
- doresc initierea procedurilor pentru atentionarea firmei si solicitarea salariului intreg (100% fara vreo reducere, pentru ca nu am fost de acord cu nimic). Firma e din TM iar eu lucrez in regim HomeOffice din SB. Ma pot adresa la ITM sau e de natura a tribunalului ?
As aprecia raspunsurile cu trimitere la legi, punctual.
multumesc