avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie de invaliditate!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie de invaliditate!

Buna ziua! Sunt beneficiarul unei pensii de invaliditate ca urmare a unui handicap accentuat, de gradul II, permanent. Doasrul de pensionare a fost depus pe data de 29.10.2010. Abia in aprilie 2011 am primit decizia de pensionare. Decizia a fost eliberata in baza Legii 19/2000. La o saptamana dupa ce am primit decizia am depus o cerere de recalculare la care am atasat adeverinte doveditoare de la locurile de munca, prin care dovedeam ca in toti cei 20 de ani de activitate am lucrat numai in conditii speciale. Motivul solicitarii recalcularii a fost tocmai faptul ca mi s-au trecut eronat 10 ani de conditii normale. Din aprilie am fost de 5 ori in audienta si mi se da acelasi raspuns:"Nu exista program de calcul pt. pensia d-voastra". In plus tipele de acolo se chinuie sa-mi recalculeze acea decizie, in baza Legii 263/2010, ori eu am decizia in baza Legii 19/2000. Nu ar fi fost normal sa mi se recalculeze tot in baza Legii 19/2000 daca asa a fost eliberata initial? Mi se tot spune de catre doamnele de acolo ca la data depunerii cererii de recalculare se aplica deja legea noua, respectiv L263/2010. Eu inclin totusi sa cred ca o decizie eliberata in baza unei legi se recalculeaza tot in baza legii in urma careia a fost eliberata. Va multumesc pentru rabdarea lecturarii acestui mesaj si astept nerabdator un raspuns din partea d-voastra.
Cel mai recent răspuns: negru daniel , utilizator 13:40, 16 Februarie 2016
In mod normal o decizie de pensie trebuie eliberata in 45 de zile de la depunerea cererii de pensionare. Aceasta decizie poate fi contestata in termen de 30 de zile de la comunicare (art.149 din Legea nr.263/2010), ceea ce ar fi trebuit sa faceti dvs.
Prin faptul ca nu ati contestat, ci ati depus cerere de recalculare, se va tine cont de data depunerii acestei cereri.
[Editat - va rog sa nu mai faceti astfel de aprecieri la adresa angajatilor caselor de pensii]
Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
babanovac a scris:
La o saptamana dupa ce am primit decizia am depus o cerere de recalculare la care am atasat adeverinte doveditoare de la locurile de munca, prin care dovedeam ca in toti cei 20 de ani de activitate am lucrat numai in conditii speciale.

Eu din aceasta fraza inteleg ca ati depus adeverintele dupa emiterea si primirea deciziei de pensie (de altfel asta ati scris). Avand in vedere acest aspect, nu inteleg fraza urmatoare, in care afirmati ca "s-au trecut eronat 10 ani de conditii normale".
Motivul solicitarii recalcularii a fost tocmai faptul ca mi s-au trecut eronat 10 ani de conditii normale.

Daca adeverintele nu erau in dosarul de pensie, cum ar fi putut fi valorificate si, mai ales, cine a gresit aici?

babanovac a scris:
Din aprilie am fost de 5 ori in audienta si mi se da acelasi raspuns:"Nu exista program de calcul pt. pensia d-voastra".

Aplicatia informatica utilizata la stabilirea pensiilor este elaborata de Casa Nationala de Pensii Publice.

babanovac a scris:
In plus tipele de acolo se chinuie sa-mi recalculeze acea decizie, in baza Legii 263/2010, ori eu am decizia in baza Legii 19/2000. Nu ar fi fost normal sa mi se recalculeze tot in baza Legii 19/2000 daca asa a fost eliberata initial?

"Tipele de acolo" au dreptate. Cererea de recalculare depusa in 2011 va fi solutionata potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010.

babanovac a scris:
Mi se tot spune de catre doamnele de acolo ca la data depunerii cererii de recalculare se aplica deja legea noua, respectiv L263/2010. Eu inclin totusi sa cred ca o decizie eliberata in baza unei legi se recalculeaza tot in baza legii in urma careia a fost eliberata.

Raspunsul este corect. Legea nr. 19/2000, ca orice act normativ abrogat, nu poate produce efecte dupa ce a fost abrogata. Cu caracter de exceptie, un act normativ abrogat poate fi aplicat un timp oarecare, desi a intrat in vigoare un nou act normativ, la unele situatii determinate, precizate expres in legea noua. Asta se numeste ultraactivitatea legii civile vechi. Situatiile precizate expres in Legea nr. 263/2010 sunt prevazute la art. 174 si art. 178 din Legea nr. 263/2010, iar dvs. nu faceti obiectul acestor prevederi.


@ana_cer

V-am editat mesajul. Voi sterge mesajele urmatoare in care veti atribui culpe imaginare si atributii inexistente in legislatie angajatilor caselor de pensii, pentru ca nu au legatura cu intrebarile puse si sunt neargumentate. De altfel, un raspuns fara corespondent in legislatie nici nu are cum sa fie argumentat.
Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Stimata doamna, in privinta carei legi se aplica, referitor la recalcularea deciziei mele, m-am lamurit si da, aveti dreptate, ca se aplica legea care este in vigoare la data depunerii cererii. Problema care m-a deranjat este ca eu vroiam sa cer revizuirea deciziei, la care tipele de acolo nu mi-au ingaduit acest fapt motivand ca nu pot cere decat recalculare. Eu am avut in dosar o adeverinta care atesta o perioada de conditii speciale, dar era de tip vechi si nu cred ca mai era valabila, care oricum nu mai exista in dosar in momentul in care am fost prima oara in audienta. Asta a fost si motivul pt. care vroiam sa depun adeverinte noi si o cerere de revizuire. In final nu m-au lasat sa depun decat de recalculare si intr-adevar in cazul asta se aplica de la data depunerii.

In ceea ce priveste acei ani 10 ani de conditii normale trecuti eronat in decizie, daca persoana care a intocmit decizia, rasfoia un pic Cartea de Munca ar fi observat ca am lucrat numai in conditii speciale. Erau acolo niste note, dupa un anumit numar de ani, care atestau faptul ca ce s-a scris anterior in carte este conform cu realitatea si ca acele perioade reprezinta conditii speciale de munca, cu toate motivatiile si trimiterile la lege.

Acum va intreb si eu pe d-voastra, oare cine a gresit?

Iar remarca "Nu exista program de calcul pt. pensia d-voastra" este conforma cu realitatea. Chiar asa mi s-a raspuns. Si pot dovedi ca nu vorbesc prostii pentru ca intotdeauna am avut reportofon la mine si am inregistrat desfasurarea tuturor audientelor.

O fi, aplicatia informatica utilizata la stabilirea pensiilor, elaborata de Casa Nationala de Pensii Publice, dar raspunsul oferit chiar asta a fost.

Situatia e un pic si mai complicata, mai ales cand te ajuta cineva de la Casa de Pensii sa intocmesti dosarul si care nu iti spune de prima data ca trebuie sa ai adeverintele acela tip si care iti spune ca nu crede ca mai este nevoie de ele din moment ce existau notele acelea in Cartea de Munca s.a.m.d.

Oricum va multumesc respectuos pentru raspuns si va las pe d-voastra sa trageti concluziile.

Am facut aceste precizari pentru ca vroiam sa intelegeti mai bine situatia neplacuta in care ma aflu.

Cu stima,

babanovac

Simt ca innebunesc! Am primit in noiembrie 2011 a doua decizie de pensionare (moment in care la dosar existau aproape toate adeverintele de grupa si de venituri, mai putin una de venituri de la ultima firma) cu o majorare de 200 lei, dar in care din nou erau trecuti eronat anii de conditii speciale iar in plus, punctele obtinute din prima decizie la care adaugandu-se punctele din cea de-a doua decizie si apoi impartit la 35, mie imi dadea 2 si un pic, lor le-a dat 1,96...
O contest in prima decada a lui decembrie. In a doua decada depun la dosar si ultima adeverinta de venituri moment in care existau absolut toate actele unui calcul corect.
In ianuarie astept noua pensie conform celei de-a doua decizii si diferenta de bani din aprilie pana in prezent. Imi vine pensia tot dupa prima decizie. Depun cerere de plata a drepturilor restante si plata pensiei conform celei de-a doua decizii emise in noimebrie de dumnealor.
Astept luna februarie. In februarie vine tot pensia veche dupa prima decizie.
Merg in audienta sa le arat ca am depus o cerere de plata a drepturilor restante si de punere la plata a celei de-a doua decizii. Ma pun sa astept. In acest timp, drept represalii impotriva mea (ca eu asa am simtit) dumnealor imi intocmesc o a treia decizie mai mica decat cea de-a doua si un pic mai mare decat prima, fara sa-mi argumenteze in urma carei solicitari imi emit aceasta a treia decizie. Eu am venit pentru plata drepturilor restante si punerea in plata a celei de-a doua decizii, iar dumnealor imi creeaza o noua problema, mai mult, batandu-si si joc de mine. Cand i-am intrebat:"Eu ce sa fac cu aceasta noua decizie?" domnul de acolo imi raspunde ironic:"Ce sa faceti, o contestati si si pe aceasta!". E bataie de joc in toata regula. Adica sa inteleg ca prin raspunsul primit domnul de acolo era constient ca si cea de-a treia decizie era intocmita gresit.
Acum se pune intrebarea, in contextul in care eu aveam depusa Contestatie asupra celei de-a doua decizii, la care nu am primit nici un raspuns pana acum (si au trecut mai bine de 76 de zile), e in spiritul legii ca dumnealor sa-mi emita a treia decizie desi eu nu am primit nici macar raspuns la Contestatie?
Si apoi, e normal ca judecatorii de la Judecatoria Constanta sa respinga, ca nefondate, cererile noastre catre Instanta de a chema Casa in judecata, pentru ca nu am primit raspunsuri la Contestatiile noastre, argumentand dumnealor ca trebuia sa astepatm raspunsul la Contestatie? Pai daca nu primim raspuns la Contestatia depusa si au trecut 76 de zile nu era firesc sa ne putem adresa direct Instantei si judecatorul sa permita judecarea cauzei? Intreb si eu ca nu ma pricep, dar consider ca asa ar fi fost logic!!!
Iar acum, daca cei de la Casa mi-au emis a treia decizie in timp ce eu asteptam raspuns la Contestatia celei de-a doua decizii emise de dumnealor, fara ca eu sa primesc acest raspuns, nu poate fi acest fapt un nou motiv de a-i chema in instanta si sa rezolvam o data acest litigiu?
De ce tot insist pe treaba asta? Pentru ca dumnelaor mi-au oferit prima data 1100 de lei, a doua oara 1300, a treia oara 1200, iar corect ar fi fost, dupa calcule matematice elementare aplicate in conform legii sa primesc 1878 lei. Parca e diferenta cam mare intre ce trebuie sa primesc si ce imi ofera dumnealor!
Simt ca innebunesc, nu stiu ce sa mai fac!
Problema rezolvata. Dupa doi ani de judecata, cu expert parte (poate printre cei mai buni de la mine din oras; si scump) angajat separat de expertul stabilit de instanta, timp in care am studiat toate legile care imi stabileau pensia in mod corect (pentru conditii speciale se au in vedere mai multe legi, nu numai legea pensiilor), timp in care am invatat si eu metoda de calcul a unei pensii, am obtinut pensia reala si corect calculata in cuantum de 2078 Lei la acea vreme. Totusi e diferenta mare fata de ce mi se calcula de catre casa si ce trebuia sa primesc in mod normal. Va las pe d-voastra sa trageti concluziile. Va doresc numai bine si sa nu treceti prin ce am trecut eu!

Alte discuții în legătură

Pe ce perioada se dau banii din urma ? vereanuecate vereanuecate Buna ziua.Sant pensionata la limita de varsta din 01.09.2008.In 21.02.2011am depus la Casa de Pensii Dolj o adeverinta cu sporuri pentru conditii ... (vezi toată discuția)
Echivalare grupa 1 cu grupa conditii speciale lupsamihai2004 lupsamihai2004 Buna ziua,va cer un sfat la urmatoarea problema: sunt pensionar, la limita de varsta, am lucrat in grupa intai 14 ani la o societate care a fost lichidata in ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotararii judecatoresti de catre casa de pensii Marin1957 Marin1957 Buna ziua, Am iesit la pensie in 2009, dar casa de pensii nu mi-a calculat corect pensia. In 2015 am mers la unitatea la care am lucrat (CFR) de unde mi s-au ... (vezi toată discuția)