babanovac a scris:
La o saptamana dupa ce am primit decizia am depus o cerere de recalculare la care am atasat adeverinte doveditoare de la locurile de munca, prin care dovedeam ca in toti cei 20 de ani de activitate am lucrat numai in conditii speciale.
Eu din aceasta fraza inteleg ca ati depus adeverintele dupa emiterea si primirea deciziei de pensie (de altfel asta ati scris). Avand in vedere acest aspect, nu inteleg fraza urmatoare, in care afirmati ca "s-au trecut eronat 10 ani de conditii normale".
Motivul solicitarii recalcularii a fost tocmai faptul ca mi s-au trecut eronat 10 ani de conditii normale.
Daca adeverintele nu erau in dosarul de pensie, cum ar fi putut fi valorificate si, mai ales, cine a gresit aici?
babanovac a scris:
Din aprilie am fost de 5 ori in audienta si mi se da acelasi raspuns:"Nu exista program de calcul pt. pensia d-voastra".
Aplicatia informatica utilizata la stabilirea pensiilor este elaborata de Casa Nationala de Pensii Publice.
babanovac a scris:
In plus tipele de acolo se chinuie sa-mi recalculeze acea decizie, in baza Legii 263/2010, ori eu am decizia in baza Legii 19/2000. Nu ar fi fost normal sa mi se recalculeze tot in baza Legii 19/2000 daca asa a fost eliberata initial?
"Tipele de acolo" au dreptate. Cererea de recalculare depusa in 2011 va fi solutionata potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010.
babanovac a scris:
Mi se tot spune de catre doamnele de acolo ca la data depunerii cererii de recalculare se aplica deja legea noua, respectiv L263/2010. Eu inclin totusi sa cred ca o decizie eliberata in baza unei legi se recalculeaza tot in baza legii in urma careia a fost eliberata.
Raspunsul este corect. Legea nr. 19/2000, ca orice act normativ abrogat, nu poate produce efecte dupa ce a fost abrogata. Cu caracter de exceptie, un act normativ abrogat poate fi aplicat un timp oarecare, desi a intrat in vigoare un nou act normativ, la unele situatii determinate, precizate expres in legea noua. Asta se numeste ultraactivitatea legii civile vechi. Situatiile precizate expres in Legea nr. 263/2010 sunt prevazute la art. 174 si art. 178 din Legea nr. 263/2010, iar dvs. nu faceti obiectul acestor prevederi.
@ana_cer
V-am editat mesajul. Voi sterge mesajele urmatoare in care veti atribui culpe imaginare si atributii inexistente in legislatie angajatilor caselor de pensii, pentru ca nu au legatura cu intrebarile puse si sunt neargumentate. De altfel, un raspuns fara corespondent in legislatie nici nu are cum sa fie argumentat.