avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... locuinta cumparata inaintea casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

locuinta cumparata inaintea casatoriei

Fratele meu traieste in concubinaj de 10 ani. Acum a primit de la mine c/v partii lui din casa mamei (mama este in viata, banii i-a primit prin virament bancar, dar fara alte documente) si cu acesti bani s-a platit avansul la o locuinta, pentru achitarea careia partenera lui a contractat un credit. Nu exista nici un document din care sa reiasa ca el a platit avansul. Practic, casa s-a cumparat in exclusivitate pe numele ei, ea declarand ca detine avansul solicitat de banca.
In situatia in care ei se despart, ce posibilitate exista ca fratele meu sa primeasca inapoi banii pe care i-a investit in casa (avansul) + c/v 1/2 din ratele platite pana la momentul ruperii relatiei ? Exista posibilitatea incheierii unei conventii intre ei, care sa-l asigure pe el ?
Ei intentioneaza sa se casatoreasca, nu stiu insa daca chiar o vor face.

Multumesc,
Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2011
amondaos, utilizator
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 13:56, 29 Noiembrie 2011
Din pacate, fratele dvs nu detine nicio dovada ca ar fi dat bani pentru avans sau rate.
Starea de concubinaj nu il indreptateste la efectele legale specifice casatoriei, nici macar la conventiile matrimoniale.
El poate incheia cu partenera sa un contract de imprumut in care sa se specifice sumele pe care i le-a dat precum si sumele pe care il le va da (partea lunara din rata). Pentru a face contractul se poate adresa unui notar sau unui avocat.
Multumesc pentru raspuns ! Ei au discutat cu un jursit care le-a recomandat sa incheie o conventie in care sa specifice ca intentioneaza sa achizitioneze impreuna o casa, ca avansul in valoare x se achita din veniturile proprii ale fratelui meu iar creditul este contractat de ea, el urmand sa achite lunar 1/2 din valoarea ratelor. Le-a mai spus si ca aceasta conventie nu se poate incheia la un notar pentru ca banca, pentru a aprba creditul ei, solicita ca ea sa detina avansul din surse proprii. Daca ei se vor casatori, de la data casatoriei, in baza acestei conventii, el ar putea aparea in calitate de coproprietar.
In ceea ce priveste dovezile care sa ateste ca el a achitat banii de avans, nu are decat extrasul de banca din care reiese ca din contul lui s-a transferat suma respectiva de bani in contul ei, cu care ulterior s-a achitat avansul.
Nu stiu daca aceasta conventie, ce le-a fost recomandata, are valabilitate daca nu a fost incheiata in fata unui notar si nici daca extrasele de cont ar avea vreo greutate in fata instantei.
se pot gasi solutii juridice sa sa fie toata lume multumita. actul se poate incheia si la avocat.:stunned:
in orice caz, orice este scris este mai mult decat are azi , ca dovada, adica, mai nimic.
Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2011
Antoanela Geaman, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bun achizitionat inainte de casatorie eciordache eciordache O casa achizitionata inainte de casatorie cu credit bancar achitat in timpul casatoriei este considerat bun comun? Dobandit in timpul casatoriei? Copii din ... (vezi toată discuția)
Intentionez sa ma casatoresc si am nevoie de un sfat \"prenuptial\" draga55 draga55 Intentionez sa ma casatoresc intr un viitor apropiat si va scriu din dorinta de a fi sfatuita ,din timp, asupra ce e mai bine sa fac, pt a ma simti protejata ... (vezi toată discuția)
Executare silita dsmihalea dsmihalea Buna ziua Tatal meu a facut un credit la banca pentru a isi cumpara o casa .Cand a facut creditul era in concubinaj cu o femeie care dupa spusele ei a platit ... (vezi toată discuția)