avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 232 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bun achizitionat inainte de casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bun achizitionat inainte de casatorie

O casa achizitionata inainte de casatorie cu credit bancar achitat in timpul casatoriei este considerat bun comun? Dobandit in timpul casatoriei? Copii din prima casatorie pot avea pretentii asupra acestui bun? Imi puteti indica legislatia?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 14:01, 13 August 2012
Copiii au drepturi asupra tuturor bunurilor dobandite de catre parinti doar dupa decesul acestora.Daca d-voastra decide-ti sa instrainati cuiva bunurile in timpul vietii,copii nu au nici o putere sa va impiedice ,doar daca dovedeste cu acte medicale ,ca la data instrainarii nu erati in deplinatatea facultatilor mintale.Vis-a-vis de creditul bancar,dovediti ca acei bani luati din banca au fost strict dati la cumpararea casei,sotul(sotia)cu care v-ati casatorit dupa,dovedeste ca a participat la plata ratelor catre banca ,si in caz de divort si partaj,partenerul poate cere inapoi suma cu care a participat efectiv.Trebuie tinut cont si de faptul ca in momentul contractarii creditului,va aflati in concubinaj cu actualul partener(a),sau nu,depinde de cat timp.In mod normal dupa lege tot ce a-ti detinut inainte de casatorie, va apartine.Sper ca v-am fost de ajutor.Succes
Imobilul nu este bun comun ci propriu, fiind achizitionat inaintea casatoriei, necontand ca nu era achitat integral pt ca intrarea in patrimoniul dvs s-a facut din chiar momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare.

Sotul va avea dreptul la sumele de bani achitate in timpul casatoriei in contul ratelor pt acest imobil. Copii din prima casatorie ai sotului au acelasi drept ca si tatal lor, dar dupa decesul acestuia.
Multumesc pentru raspuns. Credit se achita doar de catre mine, acest lucru ar avea greutate in instanta? Pot dovedi cu acte. Venitul meu fiind de 20 de ori mai mare decat al partenerului (sotului).
In instanta cererile si probatoriile se fac in functie de ceea ce se cere si ceea ce se solicita.

Daca se va solicita constatrea calitatii de bun comun, va trebui ca dvs sa dovediti ca e bun propriu, sau daca se va solicita 50% din suma platita cu titlu de rate, de asemenea va trebui ca dvs sa solicitati o cota majorata de contributie, sens in care sa faceti dovada cu inscrisurile mentionate, unde binenteles ca va conta nivelul veniturilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri mobile inainte de casatorie alex pirvu alex pirvu Buna ziua! Doresc sa va adresez o intrebare, ce se inampla cu bunurile dobandite inaintea casatoriei, daca acestea vor fi impartite in caz de divort sau ... (vezi toată discuția)
Imobil bun propriu - bun comun dupa casatorie? kenshy kenshy Buna ziua! As avea si eu o intrebare. Din ce stiu si din ce am citit, nici un bun propriu nu devine bun comun dupa casatorie, prin urmare nici un imbil de ... (vezi toată discuția)
Divort lucymingshu lucymingshu Sunt in proces de divort. Sotul vrea masina dobandita in timpul casatoriei, dar care este pe numele lui, in conditiile in care are o alta masina pentru care a ... (vezi toată discuția)