avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... De ce sa platesc caldura daca am centrala si tevile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

De ce sa platesc caldura daca am centrala si tevile sunt izolate?

M-am mutat in primavara intr-un apartament si am vazut ca fostul proprietar platea 30-35 Ron pt. caldura. Tevile sunt izolate sau mai bine zis taiate ca nu se vede nici urma de teava in apartamentul meu decat cele de la centrala. Stiu ca era o lege care permitea sa nu mai platesti caldura dak tevile sunt izolate sau taiate. Mai exista aceasta lege? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:16, 20 Octombrie 2009
Stati la ultimul etaj? In cazul ca da, intrebati vecinul de desupt unde merg tevile lui de caldura in sus...poate ca la Dv. in apartament ele sunt mascate cu rigips, poate sunt taiate de tot. In functie de raspuns, daca trec prin apartamentul Dv. platiti caldura care se consuma la comun, pe tevile verticale, indiferent daca sunt izolate sau nu. Daca nu le aveti deloc luati legatura cu administratorul sa va lamureasca de ce trebuie sa platiti si ce fel de caldura platiti.
revin...mai cititi si pe urma raspundeti dna elga
Musac, vad ca insistati in a ma combate pe mine. A fost pusa o intrebare si eu am raspuns la ea. Daca aveti un altfel de raspuns postati-l, daca nu, abtineti-va sa-mi comentati raspunsurile. Pe de alta parte se vede treaba ca aveti dificultati de intelegere a unui text scris. Deci la obiect, va rog.
nu mai dati raspunsuri incomplete.v am mai completat pe tema asta,dar cred ca ati inteles ce nu am inteles eu dintr un text scris.Se platesc pierderile de caldura din sp comune..scari,subsol..etc
Aici trebuie sa-i dau dreptate lui musac. Tevi care transporta agent termic sunt peste tot in blocuri. Asa au fost construite, cu distributie pe verticala, de jos in sus sau de sus in jos. Nu stiu cum este situatia in alte orase, dar in Iasi sunt f. multe blocuri P+4 cu distributia caldurii de sus in jos, respectiv din subsol pleaca o teava cu diametrul cam de 60mm - trece prin apartamentul 1 de la parter, continua pana la etajul 4, iese pe casa scarii pe care o parcurge in lungul acesteia, face distributia la toate apartamentele de la etajul 4 in jos. Pana a intra in apartamente aceasta teava este neizolata, alimentand "in trecere" si caloriferul din uscator si in final singurul calorifer din casa scarii.
Mai mult, tevile TUR-RETUR din subsol - nefiind izolate, cedeaza la randul lor caldura.
Nu cred ca am lamurit pe deplin chestiunea.... Cand eram cu totii la comun, cantitatea de caldura care intra in casa scarii - acum contorizara sepatat, era repartzata proportional cu suprafata locativa a fiecarui apartament. Acum cand o parte dintre noi ne-am debransat si am optat - din necesitati obiective pentru un alt sistem de incalzire, am constatat ca trebuie sa participam cu o anumita cota parte la achitarea facturii de energie termica. Pai daca sunt situatii clare de spatii comune incalzite prin sistemul centralizat, nu este normal ca si proprietarilor cu centrale termice sa li se repartizeze cote parti din costuri pentru achitarea facturii? Legea spune ca da, multi proprietari au acceptat acest lucru, dar dupa cum stim sunt si foarte multi proprietari care sustin contrariul.
In asociatia noastra, dupa indelungi discutii pro si contra s-a hotarat in urma cu 2 ani ca proprietarii care si-au montat centrale termice sa-si izoleze tevile interioare cu o izolatie poliuritanica din comert, dupa care acoperirea acestora cu rigips, urmand sa le fie repartizate costuri numai pentru celelalte spatii comune. Usor de zis, greu de facut: cea mai mare parte dintre proprietarii cu centrale termice nu si-au izolat aceste tevi, altii le-au izolat de forma, iar cei mai putini si le-au izolat asa cum s-a hotarat. Ce a urmat, va inchipuiti, o adevarata harababura, certuri intre vecini, iar chelfaneala cea mai mare o incaseaza administratorul - capul rautatilor...
Ce sa va mai zic, in primavara am hotarat izolarea tuturor tevilor din subsoluri (avem blocuri cu tevi la subsol cu diametrul cuprins intre 100mm si 30mm si lungimi considerabile - calorifere in toata regula). Nu am efectuat nici 15% dint totalul lucrarilor. Constituirea fondurilor pentru aceasta lucrare - in vara, a mers f. greu, deci parca vad ca si anul acesta ne vom confrunta cu aceleasi probleme.
Si la noi, proprietarii cu apartamentele situate la ultimul nivel si distributia caldurii de jos in sus, nu au decat 2-3m de teava care alimenteaza caloriferele, in rest o tevusca necesara pentru aerisirea sistemului si care nu degaja caldura in timpul functionarii, deci acestia nu au "cotizat" la capitolul tevi interioare, in schimb au contribuit cu cote parti pentru celelalte parti comune, proportional cu cota parte indiviza de proprietate.
Aceasta este pe scurt situatia la noi in momentul de fata. Depinde de noi sa o simplificam sau sa o amplificam...

Alte discuții în legătură

Plata servicii de caldura apartament debransat catalinita catalinita Buna ziua, Anul trecut m-am debransat de la caldura, am montat centrala si totusi, aparent inca mai platesc caldura celor doua coloane care imi traverseaza ... (vezi toată discuția)
Facturare caldura radet pentru un apartament debransat si cu cta jumong75 jumong75 Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte, este formata din apartamente necontorizate, apartamente contorizate (cu repartitoare de costuri de ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale? 13anamb 13anamb Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face. Am centrala, stau la bloc si vad ca ... (vezi toată discuția)