avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cum se vinde o actiune de la o societate pe actiuni?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cum se vinde o actiune de la o societate pe actiuni?

O mama are o actiune la o soc comerciala pe actiuni. Vrea sa o vanda fiicei. unde trebuie sa mearga sau cum se procedeaza? se poate prin inscris sub semnatura privata?
multumesc
Cel mai recent răspuns: merlyn , utilizator 01:28, 11 Decembrie 2011
Actiunile se pot vinde numai prin bursa. Sa ia legatura cu o societate de brokeraj.
unde gasesc prevederea legala? multumesc
Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale. In plus vedeti ce scrie si in actul constitutiv al societatii.
elga50 a scris:

Actiunile se pot vinde numai prin bursa. Sa ia legatura cu o societate de brokeraj.


Nu este chiar asa. Actiunile se pot vinde si in afara bursei, daca firma nu este listata la bursa.

Treaba sta in felul urmator: sunati la Depozitarul Central (021-408.58.00), intrebati daca firma la care aveti actiuni mai exista (poate a fuzionat, poate a dat faliment, etc) si daca este sau nu listata la Bursa de Valori Bucuresti. Eventual, intrebati si care este valoarea aproximativa a unui certificat de actionar (cu toate ca nu este obligatia lor sa va spuna, poate dati peste un angajat amabil).

Daca nu este listata, vedeti daca are sens ca mama sa-i vanda/doneze (la notar) fiicei, pentru ca s-ar putea ca, fiind o firma de tip inchis (adica nelistata), sa nu mai aiba valoare mare certificatul respectiv (deci, daca se face vanzarea si fiica devine proprietara, probabil ca sunt sanse foarte mici ca firma respectiva sa se listeze la bursa si sa primiti bani pe acele actiuni). Pe scurt, intrebati-va in cat timp va creste valoarea certificatului de actionar la suma pe care ati platit-o la notar (probabil niciodata, daca ma hazardez eu sa presupun). Deci, atentie, s-ar putea sa nu se merite.

Daca firma este listata la bursa, atunci este vorba de donatie, nu de vanzare, si se face si aceasta la notar. Vanzare propriu-zisa "mama-fiica" pe bursa este o procedura greoaie si costisitoare. Pe scurt, nu cred ca vi se merita vanzarea, ci donatia; sau, iesiti mult mai ieftin daca-si deschide fiica un cont de tranzactionare la o firma de brokeraj (exemplu: www.estinvest.ro) si cumpara direct de pe bursa actiunile.
Totusi nu ii raspundeti, cu multa subtilitate de altfel, cum ar putea sa cumpere acea actiune daca nu este listata.
Ca este sau nu de valoare acea actiune, in cazul in care se doreste vanzarea (nu donatie, nu mostenire) se realizeaza printr-o societate de brokeraj pentru ca numai acestea au calitatea de a tranzactiona actiuni, nimeni altcineva. Si asta pentru ca se face transferul de la o persoana la alta la Depozitarul Central...si asta nu se poate face, prin vanzare, repet, decat printr-o societate de brokeraj, platind comisionul aferent.

La notariat nu se vand actiuni.
La notariat doar se mostenesc sau se doneaza actiunile. Cu certificatul de mostenitor sau donatie, beneficiarul merge la Depozitarul Central pentru a le transfera pe numele lui pe baza actului notarial.

Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

In legatura cu despagubirea proprietatii - actiuni Tudor Popazu Tudor Popazu in conditiile in care doresc instrainareaactiunilor sau depunerea acestora catre o companie care imi poate da un numerar avantajos ,se poate unde trebuie sa ma ... (vezi toată discuția)
Achizitionare actiuni sergiu2011 sergiu2011 Buna seara.Vreau sa va spun ca ma bate gandul sa imi cumpar actiuni insa nu prea am informatii de unde as putea sa procur.Am auzit ca exista tot felul de ... (vezi toată discuția)
Actiuni fostul peco ayan71 ayan71 am actiuni la fostul peco din 1996 .Maisunt valabile daca da care este valoarea unei actiuni.Vreau sa le vand (vezi toată discuția)