potpal a scris:
O nelamurire legata de raspunsul de mai sus:prin testament,bunurile pot fi lasate oricarei persoane,indiferent ca sunt rude sau nu.(este dorinta expresa a testatorului).Dupa moartea testatorului,mostenitorii directi pot ataca testamentul?Daca da,pe ce baza?Care mai e rostul testamentului?Eventuala nedeplinatate a facultatilor mintale a testatorului trebuia dovedita pe timpul vietii lui(exclud cazul in care testatorul era un client cunoscut al sectiei de psihiatrie).
Prin testament, bunurile pot fi lăsate oricui. Moştenitorii rezervatari (în cazul de faţă, copiii lui X) pot cere reducţiunea dispoziţiilor testamentare dacă prin ele le este încălcată rezerva. Avînd în vedere că în cazul în care defunctul lasă trei sau mai mulţi copii, rezerva acestora este de 3/4 din moştenire, înseamnă că 1/4 din averea lui X poate fi lăsate de acesta cui doreşte.
Nu aveţi ce să dovediţi acum cu privire la deplinătatea facultăţilor mintale ale lui X. E adevărat că discernămîntul lui se va analiza în raport cu data întocmirii testamentului, dar această analiză se va face doar după moartea sa. Ceea ce nu înseamnă însă că nu puteţi să prezervaţi de pe acum acele probe care v-ar permite, după moartea lui, că la data întocmirii testamentului nu avea discernămînt.
Liviu S.Bordaş