avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna ziua, numele meu este Alina si va cer un sfat in legatura cu un testament: "' X "" este vaduv, si are 3 copii,
2 copii "" A si B"" din prima casatorie, iar "" C"" dintr-o alta relatie inafara casatorii. X este propietar pe un apartament cu 3 camere,dupa decesul sotiei mai are ceva pamant la tara , din partea parintilor lui . Parinti lui ""X'' sunt decedati si nu sa facut succesiunea, nu are acel certificat de mostenitor, si mai are si ceva pamant din partea sotiei, dar tot la fel nu are acel certificat de mostenitor,urmeaza sa-le faca.
Am aflat ca X a facut un testament cu'' A si B '' doar pentru apartament, iar restul din averea lui, pentru ''C'' . A si B locuiesc inpreuna cu X si are grija de el. inschimb ''C'' nu are o reletie buna cu '' X''.
X considera ca nu a incalcat cota parte din averea lui. pentru '' C''

Intrebare este corect ce a facut'' X'', ? se poate ataca acel testament ? ce sanse de castig sunt? cat la suta?

Va Multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:43, 6 Octombrie 2008
cine vrea sa atace testamentul? pe ce motiv?
Atîta vreme cît testatorul (X) este în viaţă, nu se poate pune problema de a ataca testamentul. Abia la moartea lui se va şti dacă prin testament a încălcat sau nu rezerva vreunui moştenitor. Pînă atunci, X mai poate face oricăte testamente vrea el, revocîndu-ţe rînd pe rînd prin alte testamente ulterioare.

Liviu S.Bordaş
O nelamurire legata de raspunsul de mai sus:prin testament,bunurile pot fi lasate oricarei persoane,indiferent ca sunt rude sau nu.(este dorinta expresa a testatorului).Dupa moartea testatorului,mostenitorii directi pot ataca testamentul?Daca da,pe ce baza?Care mai e rostul testamentului?Eventuala nedeplinatate a facultatilor mintale a testatorului trebuia dovedita pe timpul vietii lui(exclud cazul in care testatorul era un client cunoscut al sectiei de psihiatrie).
potpal a scris:

O nelamurire legata de raspunsul de mai sus:prin testament,bunurile pot fi lasate oricarei persoane,indiferent ca sunt rude sau nu.(este dorinta expresa a testatorului).Dupa moartea testatorului,mostenitorii directi pot ataca testamentul?Daca da,pe ce baza?Care mai e rostul testamentului?Eventuala nedeplinatate a facultatilor mintale a testatorului trebuia dovedita pe timpul vietii lui(exclud cazul in care testatorul era un client cunoscut al sectiei de psihiatrie).

Prin testament, bunurile pot fi lăsate oricui. Moştenitorii rezervatari (în cazul de faţă, copiii lui X) pot cere reducţiunea dispoziţiilor testamentare dacă prin ele le este încălcată rezerva. Avînd în vedere că în cazul în care defunctul lasă trei sau mai mulţi copii, rezerva acestora este de 3/4 din moştenire, înseamnă că 1/4 din averea lui X poate fi lăsate de acesta cui doreşte.

Nu aveţi ce să dovediţi acum cu privire la deplinătatea facultăţilor mintale ale lui X. E adevărat că discernămîntul lui se va analiza în raport cu data întocmirii testamentului, dar această analiză se va face doar după moartea sa. Ceea ce nu înseamnă însă că nu puteţi să prezervaţi de pe acum acele probe care v-ar permite, după moartea lui, că la data întocmirii testamentului nu avea discernămînt.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire ContSters225985 ContSters225985 Va rog sa-mi raspundeti si mie la aceasta intrebare!! Bunicii sotului meu,in casa carora stam,au doua fete. Sotul meu este copilul unei fiice ,a fost crescut ... (vezi toată discuția)
Testament ContSters65040 ContSters65040 Am si eu o pb.Am un testament universal incheiat la notariat de la o persoana care nu-mi este nici un fel de ruda si acre imi lasa mie toata averea ei.Aceasta ... (vezi toată discuția)
Exprimare text in testament popo_acas popo_acas Buna ziua, Nu cunosc , care ar fi formulele de text care trebuie folosite in un testament . Adica daca X doreste sa dirijeze catre Y , proprietatea P cu ... (vezi toată discuția)