Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Am depus plangere impotriva unui individ pt. tentativa de furt.
Acesta a alimentat combustibil in masina proprie si a dorit sa efectueze plata prin cardul de combustibil al firmei. Cei de la statie au observat ca numarul de inmatriculare nu corespunde cu numarul masinii si nu a putut plati cu acel card.
Individul a parasit statia de alimentare fara sa plateasca, iar dupa cca 3 ore s-a intors si a platit.
Cele de mai sus au fost sustinute si prin poze de la statie de alimentare, insa rezolutia procurorului este neinceperea urmarii penale, deoarece lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii.
Doresc sa formulez plangere si intrebarea mea este ca si la tentativa trebuiesc intrunite elementele constitutive ale infractiunii?
Ce sfat imi dati?
Probabil procurorul a considerat ca lipseste pericolul social( unul dintre elementele constitutive ae infractiunii).
Da, si la tentativa trebuie intrunite toate elementele constitutive ale unei infractiuni: vinovatia, pericolul social, prevederea faptei in legea penala.Tentativa este considerata o forma imperfecta a infractiunii.
Doriti sa faceti plangere impotriva rezolutiei procurorului? Aceastap langere o puteti face in termen de 20 de zile de la comunicarea rezolutiei.
In primul rand infractiunea de furt in aceasta situatie ar fi in forma consumata nu sub forma tentativei.
Daca procurorul a dat NUP pe lipsa unui element constitutiv probabil a considerat ca lipseste latura subiectiva, mai exact ca lipseste intentia acestuia de a fura. Ori a dat NUP, nu pe lipsa unui element constitutiv ci pe lipsa pericolului social al faptei, clientul neavand bani la acel moment s-a intors totusi sa va plateasca.
Avand in vedere circumstantele date, consider ca procurorul a dat NUP in mod legal si daca faceti plangere la procurorul ierarhic superior si apoi la intanta, acestia vor confirma NUP-ul procurorului.
Daca nu exista niciun prejudiciu, clientul intorcandu-se sa va plateasca, de ce doriti sa faceti plangere? In opinia dvs. acest om credeti ca trebuie sa ajunga in fata instantei si sa primeasca o condamnare? Personal cred ca nu este cazul.
Nu sunt indeplinite conditiile pentru inceperea urmaririi penale. Probabil procurorul a tinut cont de circumstantele atenuante ale tentativei de furt dar si despre faptul ca persoana respectiva nu a mai avut probleme cu legea.
Infrctiune
corinuta
exista vreo diferenta intre omor si omor fapta consumata....am gasit intr-un text si nu inteleg de ce se gasea sub aceasta forma..... (vezi toată discuția)