avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Bilet la ordin-investire cu formula executorie
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Bilet la ordin-investire cu formula executorie

Buna ziua.

Va rugam sa ma lamuriti intr-o speta: Este nevoie de investirea cu titlu executoriu a unui bilet la ordin refuzat la plata din cauza lipsei de disponibil in contul debitorului, sau biletul la ordin constituie in sine titlu executoriu.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adorjan Ramona , Consilier juridic 18:58, 29 Noiembrie 2011
Legea recunoaste calitatea biletelor la ordin ca titluri executorii.Dar in practica s-a mai intalnit ca unele instante sa nu recunoastra aceast calitate, considerand ca pentru a fi puse in executare sa fie investite cu formula executorie.
@ramona: unde ati vazut instante care incuviinteze executarea in baza unui BO neinvestit?
se investeste cu titlu executoriu conform Deciziei 4/2009 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie .
Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2011
Mihai Costache, Avocat
Pai eu nu am vazut, personal, am citit jurispridenta si au fost cateva instante care au admis.
Pe langa asta potrivit art. 61 alin.1 din Legea nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin, cu modificările ulterioare cambia are valoare de titlu executor pentru capital şi accesorii, stabilite conform art. 53, 54 şi 57”, iar artArt. 106 din aceeasi lege prevede "sunt aplicabile biletului la ordin, in masura in care nu sunt incompatibile cu natura acestui titlu, dispozitiunile relative la cambie, privind: regresul in cazul de neplata (art. 48 - 55 si 57 - 65)", care include art 61 mai sus amintit.
Intr-adevar nu am vazut sa se admita , chiar daca legea o sustine, a fost o simpla parere si un raspuns la intrebare :surrender: :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investire bo cu formula executorie Otilia B. Otilia B. Am trimis spre investire la Tribunal un BO in valoare de 120 121.38 ron si mi s-a respins pe motiv ca instanta competenta pentru solutionarea acestei cereri ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin VILISOR VILISOR am avut un bilet la ordin pe care nu l-am introdus la data scadentei deoarece am fost rugata de administrator sa nu-l depun ,nu avea bani in cont, urmand ca ... (vezi toată discuția)
Bo refuzat la plata juridic dana juridic dana care este procedura de investire cu titlu executoriu a unui BO refuzat la plata? (vezi toată discuția)