avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Investire BO cu formula executorie
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Investire BO cu formula executorie

Am trimis spre investire la Tribunal un BO in valoare de 120 121.38 ron si mi s-a respins pe motiv ca instanta competenta pentru solutionarea acestei cereri este judecatoria.
Potrivit art. 2 din Codul de procedura civila privind competenta instantelor judecatoresti ,, tribunalul judeca in prima instanta procesele si cererile in materie comerciala al caror obiect are o valoare de 100 000 ron ".
Va rog sa-mi spuneti unde am gresit pentru ca nu inteleg ce se intampla.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Otilia B. , utilizator 13:39, 27 August 2009
L-ati investit fara sa urmati procedura somatiei de plata-mai intatati faceti somatie si in baza unei hotarari judecatoresti investi b.o.
Am investit pana acum mai multe Bilete la ordin cu formula executorie , dar niciodata nu am introdus inainte somatie de plata, deoarece Biletul la Ordin are titlu executoriu si nu am avut niciodata probleme.
Investirea cu formula executorie este numai de competenta judecatoriei sediului debitorului nu conteaza suma si aveti dreptate nu are de a face somatia de plata (OG5/2001) cu ceea actionat dv.,doamne fereste. Hotararea a fost corecta.
Dar cererea de investire cu formula executorie a unui Bilet la Ordin este in materie comerciala si are obiect o valoare dupa parerea mea de aceea nu inteleg de ce nu se aplica art. 2 din Codul de Procedura Civila privind competenta instantelor judecatoresti.
Culmea este ca uitandu-ma prin dosarele mele am mai gasit un Bilet la ordin cu valoare de peste 100 000 investit la Tribunal, atunci de ce nu s-a pus problema competentei instantei judecatoresti?#-o
Si pana acum am investit Biletele la ordin la locul platii scris pe ele, desi uneori sediul debitorului era altul si nu au fost probleme.
Va rog sa ma ,, luminati" :D si pe mine care e legea care prevede ca Biletele la ordin refuzate se investesc la judecatorie indiferent de suma.
Otilia B. a scris:

Va rog sa ma ,, luminati" :D si pe mine care e legea care prevede ca Biletele la ordin refuzate se investesc la judecatorie indiferent de suma.

Lege nr. 58/1934 :

Art. 61. - [...] Competenta pentru a investi cambia cu formula executorie este judecatoria.

[...]

Art. 106. - Sunt aplicabile biletului la ordin, in masura in care nu sunt incompatibile cu natura acestui titlu, dispozitiunile relative la cambie, privind:

[...] regresul in caz de neplata (art. 48-55 si 57-65);

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin refuzat alynabica alynabica buna ziua,va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste informatii daca am un bilet la ordin refuzat pot sa-i deschid procedura de insolventa firmei respective? ... (vezi toată discuția)
Ajutor - opozitie la executare dea_80 dea_80 Buna , De curand m-am angajat ca jurista la o societate comerciala ( 1 luna) si acum am primit o somatie de executare .Ciudat este atitudinea creditorului ... (vezi toată discuția)
Legalizare b.o. geo26 geo26 am o nelamurire, poate ma ajuta cineva,? am investit un bilet la ordin la judecatorie.incheierea de investire s-a pronuntat de curand.as vrea sa stiu, pentru a ... (vezi toată discuția)