avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incompatibilitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incompatibilitate

Consilierul juridic, remunerat de unitate poate fi si lider de sindicat? Intervine conflictul de interese? Poate conducerea societatii sa-i interzica acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:39, 30 Noiembrie 2011
Consilierul fiind si el un angajat poate fi lider , numai daca nu face parte din patronat .Oricum liderul este un angajat al societatii.
Iftimi a scris:

Consilierul juridic, remunerat de unitate poate fi si lider de sindicat? Intervine conflictul de interese? Poate conducerea societatii sa-i interzica acest lucru?


Un consilier juridic, conform dispozitiilor legale actuale (de lege lata) poate sa fie si lider de sindicat. Conducerea societatii nu poate interzice unei persona sa fie membru de sindicat.

Discutia, intr-adevar, se poate purta pe conflictul de interes, insa doar la nivel teoretic, pentru ca juridic este clar.
Conform Legii 161/2003 , conflictul de interese consta in situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative.
Conflictul de interese poate sa apara si in forma "personala", in sensul ca un functionar poate avea competenta legala de a realiza un anumit act, dar datorita unei situatii personale nu poate fi obiectiv. In aceasta situatie, el trebuie sa invoce conflictul de interese si sa se abtina/retraga de la realizarea respectivului act.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict de interese danslobozia danslobozia Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: Exista conflict de interese daca 2 ruge de gr I sau II sunt angajate la acelasi ... (vezi toată discuția)
Functionarul public poate fi lider de sindicat? adabia adabia Consilierul juridic, angajat al unei institutii, poate fi liderul sindical al angajatilor din acea institutie??? Mentionez ca acest consilier juridic este ... (vezi toată discuția)
Temei legal conflict de interese, incompatibilități între o persoană cu funcție publică și o societate comercială gmonka gmonka Bună ziua, Aș dori să mă interesez care este temeiul legal pentru conflictul de interese, respectiv incompatibilități între o persoană cu funcție ... (vezi toată discuția)