avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... casa cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

casa cu probleme

Buna seara. Ma aflu intr-o situatie ciudata: am cumparat o casa de la o batrana cu contract de vanzare cumparare acum 3 luni in urma. Ea a luat banii si i-a donat la o manastire, cu conditia ca sa fie intretinuta acolo pana la moartea ei. Acum, femeia s-a razgandit si nu mai vrea sa stea la manastire. Zilele trecute a venit un nepot de-al ei si mi-a zis ca ea nu era in deplinatatea facultatilor mintale cand a semnat actele si ca vrea casa inapoi. La semnarea actelor au fost 7 martori dar nici unul din partea femeii. Eu ce fac acum? Am motive sa-mi fie teama ca ma va da afara din casa?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: cismasu , utilizator 14:22, 3 Decembrie 2011
Daca intr-adevar batrana nu a avut discernamant la semnarea actului, se poate obtine prin instanata de judecata anularea acestuia. In cadrul procesului se va efectua o expertiza psihiatrica, prin care se va evalua discernamantul vanzatoarei. Intr-o asemenea situatie veti avea dreptul la restituirea pretului platit si la instituirea unui drept de retentie sau a unui sechestru asigurator asupra casei pana la restituirea pretului.
Multumesc pt raspuns. M-a terminat casa asta. Ea in fata notarului a declarat ca este in deplinatatea facultatilor mintale si a semnat. M-am sfatuit cu familia si cred ca o sa vindem casa pentru ca nu vreau sa ma tarasca prin tribunale nepotii si rudele ei. In momentul in care o vand cred ca nu mai are nici un drept sa ma cheme prin tribunal. Il afecteaza dupa aceea pe cel care cumpara casa de la mine?
Multumesc
Da pt ca dvs ca vanzator datorati garantie contra evictiunii adica trebuie sa-i garantati pe cump impotriva tulburarilor de drept.Este greu de anulat actul pentru ca nu este obligatoriu certificat din care sa rez ca e in depl fac mintale,dc notarul prin propriile simturi a considerat ca are discernamant,bineinteles este o prezumtie relativa
Daca un nebun declara ca-i sanatos la cap, asta nu il si face sa fie sanatos. Un om lipsit de discernamant ramane lipsit de discernamant, indiferent ce anume declara. Daca nu a avut discernamant cand a semnat actul de vanzare-cumparare, nu a avut discernamant nici cand a declarat ca are.
Bineinteles ca daca vindeti, veti putea fi chemat in continuare in judecata pentru anularea actului. La fel si cel care ar cumpara de la dvs.
Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2011
ContSters103772, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt inca confuz, inseamna ca un act de vanzare-cumparare poate fi usor anulat, fiindca toti care sunt nemultumiti dupa, declara ca nu au avut discernamant. Si mai stim ca aceste expertize psihiatrice se si pot cumpara. Din pacate am considerat ca prezenta in fata notarului si semnarea documentelor ca este lucida si doreste vanzare reprezinta tot. Acum dupa doua luni, si este primul meu imobil constat ca nici un act nu este valabil 100%, oricat de corect s-ar intocmi. Intrebare finala: ce as putea face pe viitor sa nu mai am asemenea surprize? sau ce mai pot face acum in situatia actuala?
Va multumesc pentru timp si informatie!

Alte discuții în legătură

Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare imobil cu un batran katalanu katalanu Salutare, Am gasit un apartament de vanzare al carui singur proprietar este o batrana in varsta de 80 de ani. Notarul mi-a spus ca ar fi bine ca la ... (vezi toată discuția)
Capacitate de exercitiu liana16 liana16 Am o speta: doi batrani unul de 81 de ani si sotia de 76 de ani au incheiat un act de vanzare-cumparare cu drept de habitatie viagera cu un nepot al lor. Avand ... (vezi toată discuția)