avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare imobil cu un batran
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare imobil cu un batran

Salutare,

Am gasit un apartament de vanzare al carui singur proprietar este o batrana in varsta de 80 de ani. Notarul mi-a spus ca ar fi bine ca la contractul de vanzare-cumparare sa existe si un certificat de la medicina legala cum ca batrana este in deplinatatea facultatilor mintale, altfel incheiem contractul pe riscul meu. Intrebarea mea este la ce riscuri ma expun. Se mai poate ataca contractul mai tarziu in cazul in care nu este de acord cu vanzarea vreunul din copii? Ce sanse sunt sa castige?

Mersi!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:53, 30 August 2011
Daca veti respecta in tocmai indicatiile Notarului nu veti avea probleme. Chiar daca ulterior veti fi actionat in judecata nu mai exista nici o cale de anularea contractului de vanzare cumparare, desigur cu conditia ca vanzatorul sa fie unic proprietar, sa nu aiba ipoteca pe apartament.
Problema se pune in cazul in care la contractul de vanzare-cumparare proprietara nu are un astfel de certificat de la medicina legala. Tocmai asta era indicatia notarului si eu am vrut sa stiu ce se poate intampla daca proprietara nu prezinta un astfel de certificat.

Mersi!
Nu se poate intampla nimic, daca mostenitorii batranei nu vor putea dovedi lipsa ei de discernamant.

Oricum, nu de un certificat medico-legal este vorba aici, ci de un certificat eliberat de un medic de specialitate, prin care se va atesta existenta discernamantului.
Deci nu este nevoie sa am un certificat medico-legal?

[ link extern ] &

Se poate obtine acest certificat de la orice cabinet de psihiatrie?

Mersi!
L. nr.36/1995:

Art. 59. Cnd notarul public are ndoieli cu privire la deplinatatea facultatilor mintale ale vreuneia dintre parti, procedeaza la autentificare numai daca un medic specialist atesta n scris ca partea poate sa-si exprime n mod valabil consimtamntul n momentul ncheierii actului.



Se pare ca programul nu recunoaste fonturile romanesti :)
Ultima modificare: Marți, 30 August 2011
themis, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitionare teren cristitotora cristitotora Doresc sa cumpar un teren de la o femeie care are 85 de ani. Pot avea mai tarziu probleme cu mostenitorii din cauza varstei batranei? (vezi toată discuția)
Situatie critica pentru un batran bolnav MENGHINA MENGHINA Buna ziua ! Va rog dac a stie cineva cum as putea rezolva aceasta situatie mai speciala: este vorba despre un batrin de 83 de ani care este singur,sotia ... (vezi toată discuția)
Certificat de atestare a discernamantului, obligatoriu pentru vanzare? Naganori Naganori Buna ziua, Sunt coproprietar, impreuna cu mama, al unui apartament pe care dorim sa il vindem. Ni s-a sugerat la un moment dat ca ar fi necesar la ... (vezi toată discuția)