Am gasit un apartament de vanzare al carui singur proprietar este o batrana in varsta de 80 de ani. Notarul mi-a spus ca ar fi bine ca la contractul de vanzare-cumparare sa existe si un certificat de la medicina legala cum ca batrana este in deplinatatea facultatilor mintale, altfel incheiem contractul pe riscul meu. Intrebarea mea este la ce riscuri ma expun. Se mai poate ataca contractul mai tarziu in cazul in care nu este de acord cu vanzarea vreunul din copii? Ce sanse sunt sa castige?
Daca veti respecta in tocmai indicatiile Notarului nu veti avea probleme. Chiar daca ulterior veti fi actionat in judecata nu mai exista nici o cale de anularea contractului de vanzare cumparare, desigur cu conditia ca vanzatorul sa fie unic proprietar, sa nu aiba ipoteca pe apartament.
Problema se pune in cazul in care la contractul de vanzare-cumparare proprietara nu are un astfel de certificat de la medicina legala. Tocmai asta era indicatia notarului si eu am vrut sa stiu ce se poate intampla daca proprietara nu prezinta un astfel de certificat.
Nu se poate intampla nimic, daca mostenitorii batranei nu vor putea dovedi lipsa ei de discernamant.
Oricum, nu de un certificat medico-legal este vorba aici, ci de un certificat eliberat de un medic de specialitate, prin care se va atesta existenta discernamantului.
Art. 59. Cnd notarul public are ndoieli cu privire la deplinatatea facultatilor mintale ale vreuneia dintre parti, procedeaza la autentificare numai daca un medic specialist atesta n scris ca partea poate sa-si exprime n mod valabil consimtamntul n momentul ncheierii actului.
Se pare ca programul nu recunoaste fonturile romanesti :)