avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cale extraordinara de atac
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cale extraordinara de atac

Va salut! Mai multi membri ai comunitatii online avocatnet -au sfatuit sa recurg la o cale extraordinara de atac. In opinia lor, faptul ca pentru un recurs am fost trimis la Curtea de Apel Bucuresti in loc sa fiu trimis la Tribunal (pentru un proces penal la J1) reprezinta un viciu de procedura. Contrargumentul ca Noul Cod de Procedura ar permite acest lucru a fost desfiintat de ei invocandu-se faptul ca noul cod nu intrase in vigoare la data cand eu am fost distribuit la CAB (octombrie), el intrand in vigoare de la 1 noiembrie. Rugamintea mea e sa imi spuneti unde trebuie adresata si ce trebuie sa contina o astfel de cerere. Ce puteti sa imi spuneti despre termenul legal in care trebuie depusa cererea respectiva?:((
Cel mai recent răspuns: PARTEVATAMATA2010 , utilizator 23:42, 30 Noiembrie 2011
oricum, iata adaugirea din cadrul legii 202/2010 (privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor) care permite Tribunalului sa aiba competenta in speta data (contestarea rezolutiei Parchetului la cererea partii vatamate):

5. La articolul 27, punctul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"3. ca instanta de recurs, judeca recursurile impotriva sentintelor pronuntate de judecatorii privind infractiunile pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la plangerea prealabila a persoanei vatamate, precum si recursurile impotriva hotararilor penale pronuntate de judecatorii in materia masurilor preventive, a liberarii provizorii sau a masurilor asiguratorii, a hotararilor penale pronuntate de judecatorii in materia executarii hotararilor penale sau a reabilitarii, precum si in alte cazuri anume prevazute de lege;".
Un al treilea domn avocat de pe forum mi-a trimis un mesaj privat si mi-a spus ca dumnealui personal a avut cateva procese la Cornetu si Buftea, iar recursurile la procesele respective au fost trimise la CAB, pe considerentul ca inculpatul si-a recunoscut fapta. In speta mea chestiunea e discutabila inclusiv sub acest aspect, pentru ca inculpatul nu si-a recunoscut TOATE faptele, iar pe cea care a recunoscut-o nu a recunoscut-o in totalitate. Poate cineva veni cu o interpretare juridica? Multumesc
Probabil ati inteles gresit ceea ce v-a spus avocatul. Dosarele au ajuns de la Buftea si Cornetu la CAB pt ca cel mai probabil aceasta intanta era competenta sa judece recursul. Nu este vorba despre Noul Cod de procedura penala ci de intrarea in vigoare a Legii nr 202/2010 care a schimbat putin competenta judecarii unor anumite infractiuni din cauza faptului ca Tribunalele sunt mult prea aglomerate. Asadar daca dosarul a fost judecat la CAB inseamna ca aceasta instanta era competenta, daca s-a schimbat legea dupa ce dosarul a ajuns la aceasta instanta nu inseamna ca aceasta nu mai era competenta.
Despre ce infractiune este vorba?
olimpia_ilie a scris:

Probabil ati inteles gresit ceea ce v-a spus avocatul. Dosarele au ajuns de la Buftea si Cornetu la CAB pt ca cel mai probabil aceasta intanta era competenta sa judece recursul. Nu este vorba despre Noul Cod de procedura penala ci de intrarea in vigoare a Legii nr 202/2010 care a schimbat putin competenta judecarii unor anumite infractiuni din cauza faptului ca Tribunalele sunt mult prea aglomerate. Asadar daca dosarul a fost judecat la CAB inseamna ca aceasta instanta era competenta, daca s-a schimbat legea dupa ce dosarul a ajuns la aceasta instanta nu inseamna ca aceasta nu mai era competenta.
Despre ce infractiune este vorba?

Avocatul respectiv stia probabil ca asta s-a invocat la procesele sale, reglementarea vizavi de recunoasterea faptei. Probabil conteaza in aceasta disputa urmatorul pasaj din 202:
Inculpatul trebuie sa declare inainte de inceperea cercetarii judecatoresti ca recunoaste in totalitate fapta/ele retinute in actul de sesizare a instantei si ca nu solicita administrarea de probe, cu exceptia inscrisurilor in circumstantiere pe care le poate administra la acel termen de judecata;
- in cazul in care inculpatul recunoaste numai o parte dintre faptele retinute in rechizitoriu, procedura simplificata nu este aplicabila;

Este vorba despre fapta de talharie, care a fost reincadrata de Parchet in lovire si alte violente+furt (doua fapte mai putin grave), eu am contestat reincadrarea Parchetului, iar J1 mi-a dat o solutie si mai proasta (desi nu s-a suplimentat probatoriul din partea inculpatului), respectiv lovire si alte violente. Am facut recurs si recursul mi s-a dus la CAB, care mi-a respins recursul.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2011
PARTEVATAMATA2010, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine are dreptare? parchetul sau cab? PARTEVATAMATA2010 PARTEVATAMATA2010 Va salut! Se pare ca cati oameni cu roba exista in tara asta, tot atatea reguli de procedura exista, desi codul de procedura e unic. Din cauza aceasta un ... (vezi toată discuția)
Costuri de judecata inalta curte PARTEVATAMATA2010 PARTEVATAMATA2010 A avut cineva un recurs la Inlata Curte pe care l-a pierdut? Cat au fost cheltuielile de judecata? La CAB au fost 200 lei per recurent. O alta intrebare: ... (vezi toată discuția)
Plangere rezolutie - cale de atac PARTEVATAMATA2010 PARTEVATAMATA2010 Am o rugaminte. Clarificati-mi acest aspect: În urma cu un an am avut un proces in care contestam decizia Parchetului la Judecatorie. Mi-a fost admisa ... (vezi toată discuția)