avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... B-violare de domiciliu?A-insulta?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

B-violare de domiciliu?A-insulta?

Mi s-a intamplat un caz incredibil:pe date de 29 noi.2011 persoana A la locul de munca,fara nici un sens a sarit din senin(ora 8-8,30) la mine si a ridicat mana nervoasa de fata cu mai multi colegi urland la mine urmatoarele:"Sa am grija ca nu vrea sa faca barfa din acest lucru dar sa fac curat in caas mea si sa aerisesc"dupa care am ramas intepenita (tremuram)si nu m-am putut concentra la lucru.Dupa ce m-am linistit m-am dus la ea si am intrebat-o daca acest lucru ii afecteaza productivitatea,la care nu am primit nici un raspuns.Fiind si persoane din"conducere"de fata la acest incident ea a primit referat ptr.indisciplina la locul de munca in urma a mai multor asemenea incidente provocate si la alti angajati ptr care aprimit doar avertizari verbale.Pe parcursul acestei zile s-a efectuat controlul medical anual efectuat de "medicul de lucru"asupra angajatilor.Fiecare angajat era consultat,masurat tensiunea etc.Dupa ce persoana (12-12,30)a fost consultata i sa facut trimitere cu urgenta la un medic specialist avand tensiunea ridicata si i sa zis ca pana nu se trateaza sa nu vina la lucru.La ora 14,30 persoana a parasit locul de munca.Eu dupa terminarea programului am depus o plangere la politie catre persoana A,relatand cele intamplate.
dupa care m-am dus acasa si locuind in acelasi curte(case separate) cu socrii am intrebat daca nu cumva in zilele precedente a fost cineva ,o persoana B in vizita la ei.Mi-au confirmat banuiala ca pe data de 19 noiembrie persoana B(mama persoanei A) a fost observata de socrul fiind in curtea din spate iesind din casa mea.Dupa ce ca ei se cunosteau(inainte de eu a ma casatori cu fiul lor) a intrat in casa socrilor si a spus lucruri despre mine si colegele mele de lucru,comportamentul meu la locul de munca,si multe altele...din care cateva am si auzit in saptamana ce trecuse intre cele doua evenimente spuse de soacra "acuzatii asupra mea"pe care nu stiam de unde le ea .Dupa care a plecat.Eu in timpul acesta eram la urgenta cu copilul meu avand febra..."bine ca nu am avut timp sa fac curat si sa aerisesc,in caz ca umbla persoane straine in casa mea"
Mentionez ca:- eu persoana B nu o cunosc,nu am vazut-o niciodata si nici nu a mai fost la socrii mei in timpul de cand stau in aceasta curte-casa.
-usa casei mele nu era incuiata ptr ca profitand de ocazia de a fi acasa(nu am putut merge la lucru din cauza copilului) am decis sa iau in aceea zi o masina de spalat ,sotul era la un vecin alaturat si socrii erau acasa
-colega mea nu a fost niciodata in casa mea
-socrii nu au dat mare importanta spuselor ei si nici nu au banuit ca se va ajunge asa departe ca aceasta persoana a fost ei(la mine)
-la lucrez de zece ani in acest loc de munca ,avand mai multe demisionieri si reangajari ,am o"demnitate"in fabrica,pe care am castigat pe cale profesionala
-colegii mei acum fac tabere contra mea si ptr.mine,ca daca nu ar fi adevarat nu "m-as ambala"asa tare etc.
-sotul si soacra au dubii asupra comportarii mele la locul de munca si "cine stie ce am facut "ca se comporta acestia asa cu mine
-Inainte de Sarbatori ma confrunt cu probleme care imi afecteaza casnicia,relatia cu cunostintele mele,locul de munca,productivitatea la locul de munca etc



In ziua urmatoare 29 noiembrie am depus o plangere la politie adresata si persoanei B.
Vreau sa stiu daca am procedat corect ?Ce va urma(amenzi,sanctiuni,daune,etc),in ce categorie se incadreaza fapta fiecarei in parte?.Privesc aceasta "actiune un atac asupra persoanei mele si a violarii domiciuliului meu" chiar daca am aflat de fapta persoanei B dupa 10 zile avand martori socrii mei am dreptul de a o reclama?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:31, 5 Ianuarie 2012
Nu dati importanta la asemenea lucruri, treceti peste ele, nu castigati nimic din reclamatii, cearta la locul de munca va afecteaza toate relatiile si sanatatea , la fel si acasa . Bucurati-va de sarbatori si uitati incidentul. Nu este unul important.
Violarea de domiciliu

Art. 192. - Patrunderea fara drept, in orice mod, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea, fara consimtamantul persoanei care le foloseste, sau refuzul de a le parasi la cererea acesteia, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani.

In cazul in care fapta se savarseste de o persoana inarmata, de doua sau mai multe persoane impreuna, in timpul noptii sau prin folosire de calitati mincinoase, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani.

Pentru fapta prevazuta in alin. 1, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Multumesc,chiar a fost rapid,dar consider ca am si eu drepturi si acum sa dau explicatii inutile la toata lumea din cauza unei fapte ce se incadreaza Art .192 cod penal violare de domiciliu actualizat in 2011si celuilalt care se incadreaza dupa Noul cod civil art 58-81drepturile personalitatii mi se pare iresponsabilitate dinpartea mea.
inca nu ma gandesc la impacare mi s-a afectat o cariera de 10ani si o casnicie cu doi copii.Sie eu trebuie sa raspund daca fac ceva asemanator si fiecare om"normal "este raspunzator ptr ceea ce face.Legea ne este data ca sa o folosim nu ca sa ne certam si sa ne miram (la TV)daca se modifica intr-un fel sau altul...
Din cate povestiti dvs. avem de-a face cu calomnie, insulta, probabil violare de domiciliu.
Insa toate acestea trebuie dovedite.
Pentru presupusa violare de domiciliu trebuie sa aveti martori sau alte mijloace de proba, nu este de ajuns doar ca aceasta persoana v-a spus sa va faceti curat in casa, nu este o proba suficienta ca ar fi patruns in casa dvs.
Pentru insulta si calomnie o puteti actiona doar in instanta civila, dovedind ca vi s-a adus un prejudiciu de imagine prin actiunile acesteia.
Aveti dreptate intr-o oarecare masura, de aceea avem lege in Romania, ca sa ne folosim de ea, insa recomandarea mea ar fi sa stati mai intai de vorba omeneste cu aceasta persoana, sa aflati ce o face sa aiba aceste reactii la adresa dvs. Este clar ca povestea nu este noua deoarece este implicata si mama acesteia din cate relatati.
La fel de posibil este sa aiba nevoie de ajutor medical specializat.
Daca vorba buna nu functioneaza si actiunile ei continua, atunci inarmati-va cu rabdare, bani si nervi tari pentru o actiune in instanta (daca considerati ca merita toata osteneala).

Alte discuții în legătură

Pot fi acuzat de violare de domiciliu? mihaitm mihaitm Daca am patruns in curtea si in casa unde locuieste o fosta prietena,fara ca ea sa fie acasa,pentru a-mi recupera niste bunuri personale,pot fi acuzat de ... (vezi toată discuția)
Tentativa sau ce? X-treme91 X-treme91 Am un prieten X care a incercat intr-o seara sa ia din curtea unui om o spartura de azbociment sa stea pe ea sa faca un gratar, dar nu a mai luat nimic. Mai ... (vezi toată discuția)
Furt calificat sau furt cipiadam cipiadam va salut.am si eu un prieten care a facut o tampenie si akum nu stie ce il asteapta.sa va lamuresc putin....el are aproape 40 de ani si cazierul lui este curat ... (vezi toată discuția)