avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... orele suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

orele suplimentare

lucrez la o firma de paza si protectie si lucrez pe luna cate 240 de ore adica 10 zile a cate 24 de ore .ce depaseste aceste ore pute ti sa -mi spune ti cum ar trebui platite ,ma refer la orele suplimentare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:02, 4 Decembrie 2011
In Codul muncii avem:



ART. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
ART. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.



Daca nu vi se acorda zile libere pentru orele lucrate suplimentar, atunci trebuie sa primiti pentru acestea si un spor de cel putin 75%.
zoro24 a scris:

lucrez la o firma de paza si protectie si lucrez pe luna cate 240 de ore adica 10 zile a cate 24 de ore .ce depaseste aceste ore pute ti sa -mi spune ti cum ar trebui platite ,ma refer la orele suplimentare.


Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia.

În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

De exemplu o luna are 21 de zile lucratoare = 168 ore , dvs lucrati in acea luna 240 ore ... diferenta de 72 de ore este considerata munca suplimentara care fie se compenseaza in zile libere platite , fie vi se va plati un spor la salariu de cel putin 75% ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare vio.micle vio.micle Luna aprilie am lucrat 240 ore dar nu am fost platit decit pentru 168 ,compensare cu zile libere nu este posibil din lipsa de personal ,in Mai o sa am tot 240 ... (vezi toată discuția)
Timpul de lucru silviu37 silviu37 Lucrez la o societate ca agent de paza si de doua saptamani seful meu ne-a anuntat ca timpul de lucru se mareste cu 30 minute adica lucrez 12h si 30 minute pe ... (vezi toată discuția)
Ore de munca justmusy justmusy Buna seara, sunt angajat al unei societati din Romania cu un numar mare de angajati si magazine.Pentru luna in curs am primit un program de 193 de ore lucru in ... (vezi toată discuția)