avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contributii PFA si persoana fizica individuala
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contributii PFA si persoana fizica individuala

Buna seara,

In cazul in care o persoana fizica individuala are incheiate 2 contracte de inchiriere, si pe langa acestea are si un PFA tot pe numele lui,cu Cod CAEN de consultanta, trebuie sa plateasca pentru toate veniturile cumulate contributia la pensii si la sanatate ( pt ca impozitul de 16% il plateste) sau doar pentru PFA?
Si as dori sa mai stiu daca un asociat unic la o societate poate avea incheiat cu societatea respectiva ( a lui adica) un contract de prestari servicii - adica contract intre PFA-ul lui si societatea la care este asociat si administrator prin statut.
Sper ca m-am facut inteleasa.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 17:46, 3 Decembrie 2011
Botosel a scris:

Buna seara,

In cazul in care o persoana fizica individuala are incheiate 2 contracte de inchiriere, si pe langa acestea are si un PFA tot pe numele lui,cu Cod CAEN de consultanta, trebuie sa plateasca pentru toate veniturile cumulate contributia la pensii si la sanatate ( pt ca impozitul de 16% il plateste) sau doar pentru PFA?

[...]

Multumesc

In Legea nr 95 din 2006 avem:

ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;

Veniturile realizate se incadreaza la lit. b). Deci, nu datorati CASS pentru veniturile de la lit. e).

Botosel a scris:

Buna seara,

[...]

Si as dori sa mai stiu daca un asociat unic la o societate poate avea incheiat cu societatea respectiva ( a lui adica) un contract de prestari servicii - adica contract intre PFA-ul lui si societatea la care este asociat si administrator prin statut.
Sper ca m-am facut inteleasa.

Multumesc

Cred ca, in masura in care PFA nu a fost constituita special in acest sens, se poate face un astfel de contract. De exemplu, asociatul unic poate sa se angajeze pe sine la propria firma. Insa, cred ca va aflati pe nisipuri miscatoare.

De aceea, e bine sa evitati acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impunere cas alexhh alexhh In anul 2008, intr-o anumita perioada am lucrat pe baza unui contract de prestari servicii. Dupa ce am trecut pe la ANAF si am declarat ce trebuia... astazi am ... (vezi toată discuția)
Contract cu cas pentru pfa shnex shnex Salut! Mi-am facut PFA de cam jumatate de an si am inteles ca trebuie sa inchei un contract si cu casa de asigurari de sanatate, dar ca nu ar fi ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate din contracte de inchiriere donigao donigao Buna ziua, Daca sunt salariat mai datorez contributie la CASS pentru venituri obtinute din contracte de inchiriere? Conteaza cate astfel de contracte am ... (vezi toată discuția)