avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale PFA si Administrator SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

PFA si Administrator SRL

Buna ziua

Am un SRL la care sunt administrator si asociat cu 95%. Al doilea asociat detine 5 %.

As dori sa desfasor niste activitati ale caror coduri CAEN nu sunt trecute in obiectul de activitate al SRL-ului si pentru care mi s-a si recomandat de catre firma cu care urmeaza sa fac contractul ca ar fi mai bine sa fiu PFA. In plus, ar fi convenabil si pentru mine sa desfasor anumite activitati ca PFA intrucit venitul imi revine exclusiv mie si chiar si impozitul 16% este mai convenabil decit taxele aferente unui salariu pe care l-as lua prin SRL, daca ne referim la un salariu decent

Nu vreau sa renunt la SRL intrucit are mai multe obiecte de activitate pe care intentionez sa le dezvolt in viitor iar pentru unele din ele va fi nevoie si de angajati si stiu ca PFA nu pot avea angajati (va rog sa ma corectati daca gresesc)

Intrebarea este: pot fi si PFA si administrator in SRL?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:19, 17 Februarie 2009
Da, si eu sunt la fel...si mai am si contract de munca la un al srl.Singura problema e ca va trebui sa platiti cass si impozit pe venituri la pfa
Poti fi si administrator in SRL si titular al unei autorizatii PFA concomitent.
Sau poti sa iti infiintezi o intreprindere individuala (care este un PFA care poate avea salariati)
Este mai convenabil dpvd fiscal sa lucrezi pe o entitate organizata conform OUG 44/2008, adica intreprindere individuala sau familiala sau persoana fizica autorizata.
Dar, de departe cel mai convenabil este sa lucrezi pe contract de cedare a drepturilor de autor (impozit 10%, nu se plateste CASS) sau prin contract de prestari servicii (asa numita conventie civila) unde impozitul este de 16% si nu platesti CASS. Bagi banii direct in buzunar dupa plata impozitului.
La SRL e mai complicat, 19% TVA daca e cazul, 16% profit sau 3% profit, dupa aceea platesti 16% pe dividende si apoi ii bagi in buzunar.
Discutia este mai mult fiscala decit juridica si este bine sa te axezi pe implicatiile fiscale ale problemei.

Alberto Kurtyan
Buna ziua,
Am si eu o nelamurire. Pot fi asociat unic si administrator al unui SRL si in acelasi timp si pfa. Pot avea relatii comerciale ca pfa cu SRL in care sunt asociat unic??? Reglementeaza intr-un fel legislatia in vigoare acest lucru??? si daca da as dori sa-mi spuneti prin ce lege...

Va multumesc!!!
Ultima modificare: Marți, 17 Februarie 2009
PELYVO CONSULT SRL, Contabil
albertokurtyan a scris:
Dar, de departe cel mai convenabil este sa lucrezi pe contract de cedare a drepturilor de autor (impozit 10%, nu se plateste CASS) sau prin contract de prestari servicii (asa numita conventie civila) unde impozitul este de 16% si nu platesti CASS.

CASS (10,7%) se plateste la orice venit, CAS nu se plateste la conventiile civile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Profitul firmei Alexx198 Alexx198 Am deschis o bar cafenea de 3 luni de zile si acum am aflata ca profitul nu este al meu eu sunt administrator bani imi raman mie dupa ce se iau toate taxele ... (vezi toată discuția)
Firma administrare imobile Almaris Almaris Dupa discutii cu avocati, contabili, persoane care au SRL-uri am ramas tot cu nedumeriri legate de urmatoarele aspecte. Intentionez sa infiintez un SRL cu ... (vezi toată discuția)
Pfa sau srl ,care este mai avantajos ? ili47 ili47 Care este mai avantajos din punct de vedere a cheltuielilor ? Pot sa desfasor activitatea in ambele cazuri ,cu un singur angajat . mersi (vezi toată discuția)