Daca pe actul aditional se specifica faptul ca "se modifica salariul brut de la 1368 lei la 201 lei" prin asta se intelege salariul brut. Modificarea este legala doar atata timp cat dvs nu mai lucrati 8 ore pe zi, ci 2 ore pe zi si doar daca dvs. va dati acordul. Mai mult, salariatilor care lucreaza cu timp partial nu le este permisa efectuarea de ore suplimentare.
Legea 53/2003 privind Codul Muncii specifica:
Art. 17. - (1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de
munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea
angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care
intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
[...]
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul
executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la
contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii,
cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres
de lege.
[...]
Art. 41. - (1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin
acordul partilor.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre
urmatoarele elemente:
a)durata contractului;
b)locul muncii;
c)felul muncii;
d)conditiile de munca;
e)salariul;
f)timpul de munca si timpul de odihna.
Cu alte cuvinte, clauzele cu privire la salariu si la timpul de lucru pot fi modificate doar cu acordul dvs, prin act aditional semnat de ambele parti, cu informarea dvs. prealabila.
Art. 53 alin 1 pe care l-ati mentionat se refera la somajul tehnic. In mod normal, angajatorul ar trebui sa trimita in somaj tehnic si sa va plateasca 75% din drepturile salariale cuvenite, sau sa va reduca nr. de zile lucratoare de la 5 la 4 pe saptamana, modificarea corespunzatoare a salariului, in baza art. 52 alin 3, si asta pe o perioada de maxim 30 de zile! In nici un caz, angajatorul nu poate sa va reduca norma de la 8 ore la 2 ore in mod abuziv, doar din initiativa sa.
In ce priveste demisia din initiativa dvs, aveti dreptul la un preaviz ce nu poate depasi 20 de zile pentru salariatii angajati in functii de executie si 45 de zile pentru cei angajati in functii de conducere. Pe perioada de preaviz, contractul de munca va continua sa produca efectele corespunzatoare.
Buna seara!
Va multumesc frumos pentru raspuns!
Sa inteleg ca in situatia in care nu am semnat acel act aditional, angajatorul trebuie sa-mi plateasca salariul care este trecut in contractul individual de munca? Persoana desemnata sa conduca societatea la care lucrez, a consemnat pe documentul respectiv faptul ca nu am dorit sa-l semnez, ba mai mult, a rugat un alt coleg sa semneze in calitate de martor ca a fost prezent la data si ora la care s-a intamplat acest lucru. Din pacate, nimeni nu mi-a mai spus nimic, iar eu nu stiu daca nu cumva in data de 15 ianuarie 2012 cand primesc salariul pentru luna decembrie, voi avea surpriza sa primesc cei 201 lei (probabil mai putin).Nu va pot spune decat ca lunar am primit banii cu intarziere, niciodata la data limita trecuta pe contract (15 ale fiecarei luni). Am mai trecut printr-o situatie similara in luna mai a acestui an, la acelasi angajator care mi-a redus salariul de la cel trecut in contract la salariul minim pe economie. Atunci, pentru ca eram recent angajata la aceasta societate, am scris pe actul aditional ca nu sunt de acord, insa nu a tinut nimeni cont de acest lucru. Mi s-a redus salariul, fara acceptul meu si doar in urma faptului ca am anuntat ca demisionesz, s-a revenit la salariul initial. Din pacate, datorita situatiei actuale, nu pot face acelasi lucru, acum cand sarbatorile bat la usa, in conditiile in care am un copil de 14 ani, iar sotul meu castiga 1100 lei/luna. Va rog din suflet, daca sa poate sa-mi dati un sfat, nu stiu ce sa fac!
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si pentru amabilitatea de a-mi raspunde.
Revin asupra ideii de mai sus: angajatorul nu poate sa va modifice aceste clauze din contractul de munca fara acordul dvs. Daca o va face, o va face fara respectarea cadrului normativ in vigoare. Actul aditional trebuie semnat de parti, nu de terte persoane ca martori la faptul ca dvs. ati refuzat semnarea. Asta nu inseamna 100% ca angajatorul va si respecta legea. Dar daca nu o respecta, un avocat va poate spune cum sa procedati in vederea actionarii angajatorului in instanta.