Buna ziua,
in data de 5 Ian copilul meu implineste 2 ani iar din data de 6 doresc sa ma reintorc la munca.
Am depus cererea saptamana trecuta iar azi mi-a trimis firma acasa printr-un intermediar preavizul de concediere individuala (art. 65 codul muncii) incepand cu data de 6 si un act aditional de modificare a salarului de incadrare (aprox. 35% din ce aveam inainte).
Motivul pentru care mi-au redus salarul de incadrare este clar pentru mine: lucrand in comert conform contractului pe ramura am dreptul la 2 salarii compensatorii la concedierea din motive ce nu tin de salariat. Este legal ca firma sa faca aceasta reducere doar pentru a nu-mi acorda salariile compensatorii la nivelul avut inainte de CIC? Va rog sa argumentati raspunsul cu legea in cauza.
Mentionez ca inca nu am semnat actul aditional si preavizul.
Va multumesc.
Later edit: corectati-ma daca gresesc: logic este ca aceste salarii compensatorii sa se acorde la un nivel existent inainte de momentul emiterii preavizului, ca de aceea se numesc compensatorii....parerea mea e ca trebuie sa se acorde in viitor la un nivel existent in trecut. Nu e corect ca o firma sa poata reduce salarul doar pentru a nu acorda compensatiile la un anumit nivel. Nu stiu daca in lege e stipulat pe undeva ideea aceasta.
1. Nu vi se putea modifica salariul fara un act aditional la CIM, act semnat si de dvs.
2. Sesizati ITM pentru nerespectarea CIM si a Codului muncii.
3. Iata ce spune Codul muncii: Art. 41 - (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
1. Pentru a modifica o clauza sau mai multe din CIM angajatorul intocmeste un act aditional la CIM act semnat si de dvs.
2. Daca actul aditional nu are ambele semnaturi (angajator si salariat) este nul.
3. Daca se intampla ca angajatorul sa modifice CIM fara acodul dvs. sesizati ITM.