avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... diminuare salariu prin restructurare post/ ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

diminuare salariu prin restructurare post/ valabilitate CCM

Buna seara,
Am mare nevoie de sfatul specialistilor de pe acest forum , specialisti carora le multumesc pentru anterioarele raspunsuri pe care le-am primit si au fost super edificatoare in deciziile pe care le-am luat.
Am fost numita in baza unei hotariri CA , CIM perioada nedetreminata si un salariu bun, functie de conducere....la acest moment ierarhiile in firma s-au schimbat si se reconsidera necesitatea postului meu. Mi s-a comunicat ca voi fi un simplu angajat si ca va fi revizuit salariul. Ideea este ca eu inteleg acest lucru dar mai mult ca sigur diminuarea va fi considerabila , pe motive ...care nu tin de mine sau de cativitatea desfasurata.....
Intrebarea este : vreau sa plec dar sa beneficiez de dreptul de somaj si sal compens... cum procedez daca conducerea actuala nu este de acord (ptr ca asa pesimt ca va fi, de aceea vreau sa fiu pregatita )?

O ultima intrebare la: situatia in care o societate are CCM , avind peste 60 de salariati , in urma plecarii salariatilor si raminind doar 10 salariati ...CCM se mai aplica? deoarece se vehicula ideea ca nu s-ar mai aplica (CCM care este pina in mai 2013, la acea data ar fi urmat sa se renegocieze cu sindicatul...dar acum nu mai exista nici sindicat)

Multumesc anticipat

Cu stima
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:03, 9 Ianuarie 2013
1. Din ce spuneti dvs. inteleg ca se desfiinteaza locul de munca ocupat de dvs. conform contractului individual de munca (CIM).

2. - In aceasta situatie angajatorul poate sa va ofere un alt post dar dvs. nu sunteti obligata sa-l acceptati.
- Daca nu acceptati oferta angajatorului acesta exse obligat sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului).

3. - Fiind concediat cu art.65 din Codul muncii veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- De asemenea veti beneficia de salarii compensatorii si alte drepturi prevazute in CCM aplicabil unitatii.
- In acest caz angajatorul este obligat sa va acord un preaviz de minimum 20 zile lucratoare (durata preavizului, in caz de concediere, este prevazut in CIM).

4. Sa nu demisionati sau sa faceti cerere de incetare a CIM cu acordul partilor ca nu veti mai putea beneficia de indemnizatie de somaj.

5. CCM aplicabil unitatii este valabil si se aplica pana la data incetarii sale indiferent de numarul de salariati existenti in unitate la un moment dat.
Va multumesc foarte mult...
Ceea ce banuiam mi-ati confirmat..

Va doresc un an mai bun si mai linistit si multa santate,,,,
Cu stima
La multi ani!!!

revin cu o completare la cele ce le-am mentionat anul trecut si anume: intre timp mi s-a comunicat ca voi fi un simplu angajat si ca luni ni se vor prezenta deciziile........... intrebarea este: daca spune angajatorul ca mi-a oferit un post iar in conditiile in care nu imi convine nu am decit sa imi dau demisia(dupa cum ii cunosc ii cred in stare de asa ceva)...cum trebuie sa procedez in continuare ptr a obtine dreptul la somaj si salariile compensatorii.............
nu ma prea pricep la legi, de aceea existati dumneavoastra specialistii, am citit in codul muncii partea cu concedierea s.a.m.d dar nu sint lamurita daca ramine valabil punctul 2.(poate si din cauza problemei care ma apasa maxim)

multumesc anticipat
Modificarea contractului individual de munca nu se poate realiza decat prin acordul ambelor parti. Din acest motiv, daca nu doriti sa acceptati noile conditii oferite de angajator nu semnati actul aditional la contract si nici o decizie de modificare a vechiului contract (sau un nou contract sau orice alt document prin care vi se modifica functia si salariul). Daca nu semnati documentele de modificare ale CIM inseamna ca dumneavoastra nu v-ati manifestat acordul de vointa iar aplicarea unilaterala de catre angajator a modificarilor reprezinta un abuz. Daca nu semnati angajatorul poate actiona in trei moduri: va mentine salariul si functia nemodificate, va concediaza cu art. 65 din Codul Muncii asa cum a spus dl. Tudor, sau aplica modificarile la contract in mod abuziv. Daca se intampla ca angajatorul sa va modifice functia si salariul fara acordul dumneavoastra (manifestat prin semnarea documentelor modificatoare ale CIM) atunci puteti sa-l dati in judecata si cel mai probabil veti castiga. Important este sa nu semnati nici un document care nu considerati ca este in interesul dumneavoastra si cu care nu sunteti de acord.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Ianuarie 2013
Pop Izabela, utilizator
Va multumesc mult pentru raspuns.....si clarificari

Alte discuții în legătură

Schimbare functie alex44 alex44 Lucrez de 3 ani ca inginer intr-o firma (srl) cu mai mult de 100 angajati,dar care nu are contract colectiv de munca.acum cateva zile,pe 23,mi s-a pus in fata ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj sau de salarii compensatorii? ce este de facut? ali_titi ali_titi Buna ziua, ma numesc Aura si beneficiez de indemnizatie de crestere copil pana pe data de 25.05.2012 cand trebuie sa ma intorc la servici. Am fost la servici ... (vezi toată discuția)
Desfintare post ,modificare salariu si contract de munca tarchi tarchi Azi 08/02/2012 am fost anuntati ca proiectul pe care lucram in limba italiana de pe 20/02/2012 vainceta sa mai functioneze in filiala firmei din Bucuresti si ... (vezi toată discuția)