buna ziua,
o sa incerc sa fiu cat de scurt posibil.
locuiesc la parter si parintii mei au cumparat uscatoria de la firma care a construit blocul (proprietarul initial) nu de la asociatia de prop si au transformat toata suprafata in apart cu 2 camere. Se pare ca asociatia vrea sa ma dea in judecata sa recupereze spatiul. De cand s-a cumparat acea parte s-a platit impozit pe 2 camere.
Am facut si succesiunea pe numele meu (parinitii au decedat) dar in CF a spatiului nu este intabulata toata suprafata (in actele de sucesiune este specificata toata suprafata si ca sunt 2 camere). Din cate am inteles in CF a blocului nu este intabulata uscatoria(nu inteleg cum au putut sa o vinda....) deci teoretic eu nu pot sa merg sa intabulez toata suprafata mea ca nu figureaza nici la cadastru. Din cate am inteles vanzarea unor spatii comune trebuie sa se faca cu acordul tuturor locatarilor (dar in cazul meu s-a cumparat de la proprietarul initial). Se poate trece direct in CF a apart meu? sau trebuie trecuta prima ora in CF a blocului si dupa in CF a apart meu. (probabil ca trebuie facut dupa un nou contract de vanzare cumparare cu asociatia in cazul acesta)
Se poate invoca anularea contractului de vanzare-cumparare in instanta de catre asociatie si proprietari? Ce sanse ar fi sa castige in situatia de fata? Exista vreo varianta sa pot pastra spatiul in continuare dar sa fie trecut totul si pe actul de proprietate? Va multumesc si sper ca m-am facut inteles.
Este important de stiut cand au cumparat parintii Dvs uscatoria si in baza caror acte.
In functie de data dobandirii se poate vedea cat de importanta este lipsa intabularii si daca se poate cere anularea contractului de catre asociatie.
Multumesc pentru raspunsul rapid bpcs. blocul este din ´75. succesiunea s-a facut in 2009. contractul de vanzare-cump in ´90 (o sa caut data exacta) cu acordul proprietarilor de atunci. eu ma gandesc sa fac masuratorile cu un inginer cadastru autorizat si dupa sa fac inscrierea in CF apart. a intregii suprafete.
In 90 nu exista CF deci nu poate cere nimeni anularea contractului de v-c pe acest motiv.
Este corect, contactati un cadastrist autorizat. E discutabila insa solutia de inscriere a intregii suprafete in cf-ul apartamentului. Eu as merge pe un cf separat.
Cartea funciară a fost introdusă pe la jumătatea secolului XIX, în Transilvania , Banat şi Bucovina., deci în regiuni cu dominaţie austro ungară., deci C.F nu a început în 1990.
Anularea unui act nu se face că este sau nu înscris în C.F ci pentruca nu îndeplineşte condiţiile de validitate ale unui contract, încheiat ,în funcţie deperioada când a fost încheiat.
Vorbiţi cu un avocat şi prezaţi-i actele pe care le aveţi.