avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Lamurire Lege 288/2010 privind impunerea asiguratorului
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Lamurire Lege 288/2010 privind impunerea asiguratorului

Buna ziua,
Va rog, am mare nevoie de un sfat.
Am un contract de credit auto incheiat in luna decembrie 2010, la inceputul lunii, prin care am fost obligat sa inchei o asigurare Casco fiindu-mi impuse 3 societati de asigurare, toate scumpe.

In OUG 50/2010 (publicat in M.O. in 11.06.2010), la Art. 40, Alin. 4 se specifica :

(4) Se interzice introducerea în contractele de credit a clauzelor prin care:
a) consumatorul este obligat să păstreze confidenţialitatea prevederilor şi a condiţiilor contractuale;
b) creditorul poate rezilia sau denunţa unilateral contractul ori poate penaliza consumatorul în cazul afectării reputaţiei creditorului.

iar prin Legea 288/2010 (publicata in M.O. in 30.12.2010), se adauga punctele c) si d) astfel :
"c) creditorul poate declara scadent anticipat creditul în cazul în care consumatorul
nu si-a îndeplinit obligatiile conform altor contracte de credit încheiate cu alti
creditori;
d) creditorul impune consumatorului încheierea contractului de asigurare a
bunurilor aduse în garantie cu o societate agreata de banca."

Ca atare, conform punctului d), bancile nu mai au voie sa impuna incheierea asigurarii cu un anume asigurator.
Daca insa eu am incheiat contractul in perioada dintre cele 2 (OUG si Legea 288), articolul in cauza se aplica si contractului meu?

Deasemenea, conteaza daca polita de asigurare a fost incheiata pe toata perioada creditului inca de la inceput sau pe 1 an cu clauza de reinnoire?
Daca este pe 1 an cu clauza de reinnoire, ma ajuta acest aspect si pot schimba asiguratorul cu oricare altul, conform articolului de mai sus sau ma supun clauzelor din contractul incheiat inainte de legea respectiva...si nu voi avea nicio sansa sa schimb asiguratorul...10 ani pana la terminarea contractului...sau pana voi inchide creditul...?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: AndreiBBB , utilizator 12:29, 2 Decembrie 2011
Revin cu inca o intrebare.
Polita de asigurare a fost incheiata pe toata perioada de creditare.Prima de asigurare este constanta pe toata perioada creditului desi valoarea asigurata a masinii scade !
Este legal?Pot face ceva in sensul asta?Pot schimba asiguratorul si eventual incheia o noua polita la o valoare mai mica? (bineinteles, nu mai mica de valoarea creditului si nici de valoarea reala a masinii la momentul respectiv...)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atentie. l.288/2010 pt aprobarea oug 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori ContSters158230 ContSters158230 Conform Legii Lege nr. 288/2010 - pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru ... (vezi toată discuția)
Asigurare imobil ipotecat - clauza abuziva ttr ttr Creditorul nu imi accepta polita de asigurare a imobilului adus in garantie, desi acopera toate riscurile si este pentru o suma de 3 ori mai mare decit soldul ... (vezi toată discuția)
Casco valabil doar unde doreste banca? nikkkk nikkkk Buna ziua! Am o intrebare pt. dvs.: am o Dacie Logan cumparata in 2007 cu un credit pe 5 ani obtinut de la Volksbank. Pana acum, am incheiat asiguarea CASCO ... (vezi toată discuția)