avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... AJUTOR! autoturismul imi este retinut fara drept
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

AJUTOR! autoturismul imi este retinut fara drept

Am o polita CASCO AUTO la OMNIASIG Galati. Am deschis un dosar de daune la ei acu o luna, iar reparatia s-a efectuat la service-ul S.C. ENA GRUP S.A Gala si s-a finalizat ieri 06.10.2008 . Tot in cursul zilei de ieri, service-ul mi-a eliberat un deviz de reparatie pe care l-am lasat la asigurator, am platit fransiza la service, asa cum se procedeaza, am dus chitanta de plata la Omniasig, iar azi, acestia mi-au dat acceptul de plata in baza caruia trebuia sa-mi iau autoturismul de la service, insa stupoare! Service-ul refuza sa-mi dea autoturismul intrucat Omniasig Galati este in litigiu cu ENA GRUP pe motiv ca intarzie cu platile.
Mentionez faptul ca pana la data de 3.10.2008, colaborarea intre service-ul ENA GRUP si OMNIASIG se efectua astfel: deschideai dosarul de daune la OMNIASIG, un inspector al acestei societati iti facea constatarea avariilor si te indruma la service-ul cu care acestia colaborau, in cazul de fata ENA GRUP, acestia efectuau reparatia in baza constatatii inspectorului de asigurari iar la final eliberau o factura, respectiv un deviz de reparatie pe care-l duceai la asigurator, acesta urmand a elibera un aceept de plata pt factura respectiva, fapt ce s-a si intamplat. Cu acesta mergeai inapoi la service si iti ridicai autoturismul. Aceste sistem era viabil pana pe 3 oct 2008.
Insa se pare ca din data de 3 oct 2008 directorii acestor doua societati s-au certat telefonic, iar din discutiile purtate cu directorul ENA GRUP Galati, reiese faptul ca acesta a fost amenintat telefonic de catre directorul OMNIASIG Galati cu privire la faptul ca n-o sa mai efectueze plati in contul service-ului ENA GRUP, acesta fiind motivul pt care nu-mi este eliberata masina.
Totusi posed accept de plata, dosarul este incheiat, toate etapele au fost parcurse, care este baza legala in care imi este retinut autoturismul? Nu este un abuz din partea directorului ENA GRUP? CE E MAI IMPORTANT ..
CE E DE FACUT?? :((
va multumesc ..
Cel mai recent răspuns: ContSters64839 , utilizator 20:19, 10 Octombrie 2008
Aceasta procedura, in cazul autoturismelor asigurate CASCO, este utilizata si de alte societati de asigurare. Este, intr-adevar, un caz ciudat ca va retine autoturismul. Nu este vina dvs. ca ei s-au certat intre ei si nu vor sa vireze banii. Trebuie sa va dea masina inapoi. Este treaba lor dupa aceea cum isi iau banii de la societatea de asigurari: printr-un proces cel mai probabil, urmat de o executare silita.
Atata timp cat cei de la asigurari si-au dat acceptul ca le vor trimite banii, nu mai au de ce sa va retina autoturismul, pentru ca in acel moment dvs. iesiti din acest cerc.
multumesc pentru raspuns! e incurajator sa stiu ca trebuie sa-mi returneze autoturismul, insa care e temeiul legal in care eu trebuie sa solicit acest lucru? Ce prevederi incalca decizia lor de a-mi opri masina?? un proces dureaza cateva luni, uneori cativa ani. Nu e firesc sa-mi opreasca masina acolo, mai ales ca eu platesc la ea rate si polita casco, aproximativ 8 milioane lunar, neputandu-ma folosi de acesti bani!
Retinerea autoturismului este ilegala.
Nu ma hazardez sa incadrez juridic aceasta fapta pentru ca nu ma pricep. Numai un jurist poate s-o faca. Eu va sugerez sa-i amenintati cu plangere penala pentru aceasta ilegalitate.
Numai bine va doresc
ing.Ioan Ciobanu
plangerea penala e fix-pix. traim in romania..dati-mi un temei legal, un articol dintr-o lege pe care l-a incalcat sa stiu in ce baza depun plangere penala!
multumesc pentru raspuns domnule avocat
E greu sa spui ca un proces dureaza ani de zile... Am mai evoluat totusi si, in cazul taraganarii unui proces, exista si alte masuri de accelerare a acestuia, care nu cred ca ar fi o nota buna pentru nici un judecator. Dar nu vreau sa divagam.
In cazul plangerii penale, intr-adevar, se asteapta destul de mult, deoarece ancheta o fac cei de la Politie. Si acestia au si ei destul de multe dosare in lucru pe care trebuie sa le solutioneze in sensul bun: ma refer la faptul sa nu trimita in judecata un nevinovat sau sa gaseasca nevinovat un vinovat.
In privinta temeiului legal, puteti sa faceti direct proces penal impotriva Service-ului respectiv pe baza art. 213 C.P. (abuz de incredere), datorita faptului ca refuza restituirea bunului, pe care il detine cu orice titlu (in cazul dvs. reparatii auto) si, mai mult, in cazul degradarii autoturismului (pentru ca este posibil sa-l depoziteze in curtea Service-ului si nu stii ce se poate intampla), art. 214 C.P. (gestiune frauduloasa), dar acesta din urma numai daca sunt aduse pagube inainte de preluarea de catre dvs. a autoturismului.

Alte discuții în legătură

Probleme recuperare dauna.la unii dauna totala la ceilalti nu claus10 claus10 In urma cu 1 luna si jum a avut un eveniment auto.Cineva a intrat in intersectie pe rosu si m-a lovit din lateral.Tipu era asigurat la Omniasig.Am deschis ... (vezi toată discuția)
Dosar de dauna casco Nicolae1966 Nicolae1966 Am asigurat casco auto Logan si in urma unui eveniment(a fost zgariata de pasari pe mai mult de 50%). A fost intocmit dosar de dauna, m-am prezentat la un ... (vezi toată discuția)