avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Nedumerire privind limita de terenuri si caile de ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Nedumerire privind limita de terenuri si caile de acces la terenuri.

Buna ziua!! Sunt foarte nedumerit si pot sa zic si suparat..Parintii mei au un teren lasat mostenire de catre parintiii lui tata unde si-au construit si casa,precizez ca terenul nostru face parte dintr-un lot mai mare,unde o parte a ramas unchiului 12000m patrati iar parintii mei au 3000 m patrati,dar fiecare au titlul lui de proprietate cu dezmembrari etc dar pe acelasi numar topografic.Terenurile noastre se afla langa proprietatea altor terenuri care apartin de alta primari.din lotul unchiului meu s-a vandut 5 parcele de aprox 1000 m fiecare.Singura cale de acces a lor este prin curte pe la mine sau sa pe la vecinul meu....... intrebarea este urmatoarea...dak terenul meu (a apartinut)din acelasi lot cu al lui este posibil ca cei care au cumparat de la el sau el sa ma poata da in judecata ,si eu sa fiu obligat sa le ofer cale de acces...??? precizez ca sunt intabulat pe teren.
Va multumesc anticipat....
Cel mai recent răspuns: Anamaria Plevit , Avocat 13:47, 3 Decembrie 2011
daca ei nu au acces la calea publica pot solicita instantei sa le stabileasca o servitute de trecere pe un teren vecin care are acces la calea publica si este mai aproape de aceasta.
Problema este dinainte ca ternurile sa fie cumparate .Asta inseamna ca eu sunt obligat sa le cedez o parcela de teren drept cale de acces??
Contra cost??
Va multumesc!!
Ultima modificare: Vineri, 2 Decembrie 2011
ContSters231903, utilizator
Trecerea trebuie sa se faca in conditii de natura sa aduca o minima stanjenire proprietarului care are acces la calea publica. Acest drept de trecere se stinge in momentul in care se dobandeste un alt acces la calea publica. Intinderea si modul exercitare a dreptului de trecere sunt stabilite prin intelegerea partilor, prin hot. judecatoreasca sau printr-o folosinta continua timp de 10 ani.
Intretinerea caiii de acces se realizeaza de proprietarul care dobandeste accesul.
Ultima modificare: Vineri, 2 Decembrie 2011
Anamaria Plevit, Avocat
In cazul in care ei trec,presupun cu masini de tonaj cu materiale de contructie temelia casei mele o sa cedeze.Exista vre-o solutie ca eu sa nu fiu nevoit sa le dau acest teren,pentru ca nu vreau..
In cazul in care o sa fac o temelie sau ceva pentru a nu putea ei sa treaca, o sa fiu nevoit sa o demolez?
Va multumesc!!
Ultima modificare: Vineri, 2 Decembrie 2011
ContSters231903, utilizator
Ma scuzati !!!cred ca mai sus am gresit putin ,sinngura posibilitate de a ajunge la terenurile lor (nu cale de acces)pt ca terenul (nici al meu nici al vecinului nu s-a mai folosit niciodata ca drum sau cale de acces) la fel ramane..eu trebuie sa il cedez portiunea de teren???
Iar in cazul in care eu nu doresc acest lucru ,ce se pate intampla???
Care ar fi solutiile prin care eu sa nu fiu nevoit sa le cedez aceasta portiune de teren??

Va multumesc!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Decembrie 2011
ContSters231903, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum pot obtine cadastru pentru un teren in pipera? cloghin cloghin Buna ziua, Avem un teren proprieate, in Pipera (vis-a-vis de cartierul ANL Henri Coanda), pentru care incercam sa facem cadastrul. Terenul provine dintr-un ... (vezi toată discuția)
Probleme drum acces marius.m marius.m Am un teren de 5100mp situat in spatele a 2 vile , calea de acces dintre vile este 2 m (limitat cu gardurile proprietarilor)si nu pot obtine certificat de ... (vezi toată discuția)
Declaratie drept de trecre si contract de vanzare cumparare Durla Durla Buna ziua, Am o intrebare cu privire la o declaratie de drept de trecere care trebuie trecuta in contractul de vanzare cumparare si pana acum, de doua ... (vezi toată discuția)