avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiunea de denuntare calomnioasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiunea de denuntare calomnioasa

Buna seara,
Daca prin rezolutia procurorului s-a dispus neinceperea urmaririi penale, in temeiul art. 228 alin.6 C. proc. pen raportat la art.10 alin. 1 lit.d C. proc. pen, acest aspect poate face obiectul unei plangeri pentru infractiunea prev. si pedepsita de art. 259 C. pen. tinand cont ca se poate dovedi reaua credinta? Ma refer in principal la art. 10 alin. 1 lit.d.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 08:32, 3 Decembrie 2011
Nu ati dat minimum de date si elemente pentru a creiona speta pe care intelegeti sa o incadrati sub incidenta disp art 259 Cod penal
Este vorba despre o plangere penala formulata pentru savarsirea infractiunii prev de art. 246 C.pen. Asa cum am spus din analiza probelor s-a dispus neinceperea urmaririi penale conf. articolelor mentionate mai sus, acuzatiile formulate fiind mincinoase. ma intereseaza daca referitor la art.10 alin. lit d este vreo problema in a formula plangere pentru denuntare calomnioasa.
Art 10 d Codul de procedura penala
faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii

Aveti cunostiinta ce element constitutiv al infractiunii a apreciat procurorul responsabil ca lipseste ?
Dvs pentru a promova plangere sub aspectul disp art 259 Cod penal,aveti certitudinea si puteti proba elementul de intentie in sarcina faptuitorului?
Totodata ,fapta pe care o denuntati aveti certitudinea ca intruneste conditiile legale pentru a fi incadrata drept infractiune?
Potrivit art 250 al 1 Codul penal,pentru existenta infractiunii de denuntare calomnioasa este necesar ca ,pe plan subiectiv,faptuitorul sa fie de rea credinta,adica sa aiba reprezentarea ca acuzatiile sale nu corespund realitatii si,pe de alta parte,ca plangerea sa se refere la savarsirea unei infractiuni
Organul de cercetare penala spune"Din probatoriul administrat nu se contureaza elementele constitutive ale infractiunii pentru care au fost efectuate cercetari in cauza si nu au fost constatate probe pentru retinerea vinovatiei."
Referitor la intentia si reaua credinta: faptuitorul avea cunostinta din mai multe raspunsuri primite de la institutii ale statului ca ceea ce el sesiza nu ascundea nimic ilegal deci avea, zic eu, reprezentarea ca acuzatiile sale nu corespund realitatii( se poate proba cu acte).
Plangerea a fost formulata la parchet cu privire la savarsirea infractiunii prev de art. 246 C pen - abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, rezolutia organului de cercetare pnala fiind NUP pentru motivele aratate mai sus
Aspectul ca un cetatean apreciaza un act/o actiune -in maniera subiectiva ,nu constituie rea credinta si nu poate fi incadrat drept infractiune
De regula ,plangerile/actiunile formulate succesiv de catre partile in litigiu/disputa-situatia dvs,se solutioneaza cu NUP .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denunt calomnios Dana Marin Dana Marin Mai exista in CP infractiunea de denunt calomnios? Vreau sa fac o plingere pentru niste minciuni neprobate scrise despre mine, cu intentie rea, intr-o plingere ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios vasral vasral un grupulet de paqtru membrii ai Comitetului de Sindicat,au facut plangere penala pentru infractiunea de delapidare,subsemnatul fiind lider de ... (vezi toată discuția)
Dosar penal? ella2010 ella2010 un prieten a facut o reclamatie la politie care vizeaza o alta persoana dar s-a semnat cu nume fals . a fost depistat si este chemat ca \'faptuitor\\" , la ... (vezi toată discuția)