avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... denunt calomnios
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

denunt calomnios

Mai exista in CP infractiunea de denunt calomnios? Vreau sa fac o plingere pentru niste minciuni neprobate scrise despre mine, cu intentie rea, intr-o plingere la politie.
Care este termenul in care pot face plingerea si unde sa o inregistrez, la sectie sau la parchet? MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: unomnormal , utilizator 09:45, 12 Iulie 2013
Calomnia nu mai este incriminata de C. pen., dar puteti face o actiune la instanta civila.
Să nu confundăm calomnia cu denunțarea calomnioasă :)

Vezi art 259 Cod penal:

ART. 259 Denunţarea calomnioasă
(1) "Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani."
(2) "Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte,
se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani."
(3) "Dacă cel care a săvârşit fapta declară mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra căreia s-a făcut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase,
pedeapsa se reduce potrivit art. 76.(circumstanta atenuanta)"


Deci există această infracțiune dar trebuie văzut dacă acea plângere făcută impotriva D-voastră întrunește elementele constitutive ale acestei infracțiuni.
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
Patrick_, utilizator
Infractiunea de denuntare calomnioasa este prevazuta de legea penala

Codul penal Capitolul II
INFRACŢIUNI CARE ÎMPIEDICÃ ÎNFÃPTUIREA JUSTIŢIEI

Art. 259

Denunţarea calomnioasă

Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Dacă cel care a săvârşit fapta declară mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra căreia s-a făcut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.


Este de preferat ca actiunea sa fie temeinic redactata si probata si adresata parchetului responsabil domiciliului dvs
In ce termen se face plingerea? Actiunea la instanta civila dureaza prea mult. E clara treaba: a afirmat in declaratia data in scris la politie ca eu am facut una si alta si nu e adevarat, nu a probat in nici un fel. Acum, poate aduce probabil martori mincinosi...habar nu am insa ar merita pus putin pe drumuri si stresat ca sa se invete minte sa mai arunce cu noroi in oameni aiurea. Mai poate aduce martori acum, dupa ce a scris porcariile despre mine?
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
Dana Marin, utilizator
In termen de 2 luni de la data la care ati luat cunostiinta despre fapta si despre faptuitor
Art. 284 Codul de procedura penala ”în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că e necesară o plângere prealabilă, aceasta trebuie să fie introdusă în termen de 2 luni din ziua în care persoana vătămată a ştiut cine este făptuitorul”, .

Plangerea se adreseaza parchetului responsabil domiciliului dvs
Plangerea se sustine si se probeaza cu probe=inscrisuri,in cazul dvs copie dupa ' minciunile neprobate",martori care sa ateste existenta acestor acuze la adresa dvs
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
ynocentta, utilizator

Alte discuții în legătură

Denunt calomnios danasencu danasencu Buna ziua! Sunt functionar public in cadrul unei primarii. Vecinul meu a formulat o plingere penala impotriva mea pentru denunt calomnios, abuz in serviciu ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios calin_pop2000 calin_pop2000 buna ziua o persoana mi-a facut plangere penala la politie pentru amenintare , santaj, ultraj contra bunelor moravuri ,iar, aceasta ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa peraspera peraspera Marturie mincinoasa din cate am citit pe aici, se refera numai la o actiune a MARTORULUI. Dar, daca cineva iti face o actiune(civila) si scrie lucruri ... (vezi toată discuția)