ART. 32 din Legea 22/1969 a gestionarului.
La constatarea unei pagube in gestiune, persoana raspunzatoare poate sa-si ia un angajament scris pentru acoperirea acesteia; angajamentul scris constituie titlu executoriu.
Dar, acest angajament poate fi contestat in instanta in termen de 30 de zile.
"Daca, ulterior, aceasta persoana constata ca nu datoreaza sau ca datoreaza numai in parte suma pentru care si-a luat angajamentul, ea va putea face cerere de desfiintare a angajamentului la organul de jurisdictie competent, in termen de 30 zile de la data cind a cunoscut aceasta imprejurare."
De la acea data, titlul executoriu devine definitiv.
Acum, vedeti art. 17 din aceeasi lege.
ART. 17
Casa de Economii si Consemnatiuni are obligatia sa elibereze sumele depuse drept garantie, dupa caz:
a) titularului carnetului de consemnare, pe baza comunicarii facute de agenti economici, autoritati sau institutii publice si a prezentarii carnetului;
b) agenti economici, autoritati sau institutii publice, pe baza cererii acesteia si a unei copii certificate de pe titlul executoriu definitiv obtinut impotriva gestionarului.
Dupa recuperarea prejudiciului, art. 19 alineatul ultim spune:
Orice micsorare a garantiei atrage obligatia reintregirii de indata a acesteia.
De altfel, conform art. ART. 24 din legea 22/1969, chiar si codul muncii la art. 254, 255 prevede o asemenea raspundere, care nu poate fi mai scurta de 30 de zile.
ART. 24 Angajatii raspund material, potrivit codului muncii si prevederilor prezentei legi, pentru pagubele cauzate in gestiuni prin fapte ce nu constituie infractiuni.
Daca gestionarul, desi pus in fata probelor nu recunoaste ca a avut un aport la producerea prejudiciului, si nu este de acord cu recuperarea acestuia, puteti formula plangere catre Politie, pentru infractiunea de delapidare, prevazuta si sanctionata de art. 215 indice 1 C.pen.
Art. 215^1. - Insusirea, folosirea sau traficarea, de catre un functionar, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza, se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 15 ani.
Inainte de merge la politie, explicatii consecintele juridice, poate se va razgandi si va colabora, pentru ca mai tarziu poate va regreta si ar fi tardiv.