avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Imputare minusuri in gestiune comuna
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Imputare minusuri in gestiune comuna

Am vazut multe comentarii pe acest subiect. Dar, din pacate, majoritatea au fost postate de catre gestionarii care, dupa constatarea minusurilor, pozeaza in victime si refuza sa raspunda material pentru acestea. Este adevarat, unele sunt produse din incompetenta administratorilor.
Totusi, cum procedeaza un administrator, in mod corect si legal, pentru a recupera minusurile constatate la inventariere ? Mentionez urmatoarele :
-fisa postului specifica faptul ca se lucreaza in regim de gestiune comuna.
Gestionarii au dat o declaratie in acest sens. Gestiunile sunt preluate pe
semnatura(in urma inventarierii sau a acordului gestionarului)
-intrarile/iesirile(vanzarile) se fac doar prin documente legale si in prezenta
gestionarilor
-spatiile de vanzare sunt dotate cu instalatii de alarma si supraveghere video.
- administratorii nu au acces in aceste spatii fara prezenta unui gestionar
- inventarierea se face in mod corect, fara obiectii din partea gestionarilor
- s-au instituit, in baza unor contracte, garantii in sume de pana la 3 salarii
Procesul verbal de incheiere a inventarierii poate constitui titlu executoriu pentru recuperarea sumelor, daca acesta este semnat de catre gestionari(implicit, acestia recunosc minusul) ?
Procedura care implica sentinta judecatorerasca este una complicata, costisitoare si de durata, mai ales in cazul societatilor mici sau a sumelor mai putin importante. Totusi, prin neimputarea acestora a dus la crearea unui obicei :" furam putin, sa nu se vada "
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 09:54, 4 Decembrie 2011
ART. 32 din Legea 22/1969 a gestionarului.
La constatarea unei pagube in gestiune, persoana raspunzatoare poate sa-si ia un angajament scris pentru acoperirea acesteia; angajamentul scris constituie titlu executoriu.
Dar, acest angajament poate fi contestat in instanta in termen de 30 de zile.
"Daca, ulterior, aceasta persoana constata ca nu datoreaza sau ca datoreaza numai in parte suma pentru care si-a luat angajamentul, ea va putea face cerere de desfiintare a angajamentului la organul de jurisdictie competent, in termen de 30 zile de la data cind a cunoscut aceasta imprejurare."
De la acea data, titlul executoriu devine definitiv.
Acum, vedeti art. 17 din aceeasi lege.

ART. 17
Casa de Economii si Consemnatiuni are obligatia sa elibereze sumele depuse drept garantie, dupa caz:
a) titularului carnetului de consemnare, pe baza comunicarii facute de agenti economici, autoritati sau institutii publice si a prezentarii carnetului;
b) agenti economici, autoritati sau institutii publice, pe baza cererii acesteia si a unei copii certificate de pe titlul executoriu definitiv obtinut impotriva gestionarului.

Dupa recuperarea prejudiciului, art. 19 alineatul ultim spune:
Orice micsorare a garantiei atrage obligatia reintregirii de indata a acesteia.

De altfel, conform art. ART. 24 din legea 22/1969, chiar si codul muncii la art. 254, 255 prevede o asemenea raspundere, care nu poate fi mai scurta de 30 de zile.
ART. 24 Angajatii raspund material, potrivit codului muncii si prevederilor prezentei legi, pentru pagubele cauzate in gestiuni prin fapte ce nu constituie infractiuni.

Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Decembrie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
Multumesc pentru raspunsuri !!! Foarte prompt si concis...
Dar daca gestionarul refuza sa semneze acest angajament ? Semneaza procesul verbal de finalizare a inventarului care constata diferentele, dar nu recunoaste ca prejudiciul s-ar fi produs (si)din vina lui.
Daca gestionarul, desi pus in fata probelor nu recunoaste ca a avut un aport la producerea prejudiciului, si nu este de acord cu recuperarea acestuia, puteti formula plangere catre Politie, pentru infractiunea de delapidare, prevazuta si sanctionata de art. 215 indice 1 C.pen.
Art. 215^1. - Insusirea, folosirea sau traficarea, de catre un functionar, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza, se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 15 ani.

Inainte de merge la politie, explicatii consecintele juridice, poate se va razgandi si va colabora, pentru ca mai tarziu poate va regreta si ar fi tardiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urmărirea şi recuperarea pagubelor constatate la inventar oanaportar oanaportar Buna seara ! Va rog sa imispuneti cum se fac urmărirea şi recuperarea pagubelor constatate de comisia de inventariere ? (vezi toată discuția)
Retinere garantie gestionar leonte22 leonte22 Daca la plecarea din firma unde lucrez nu semnez angajamentul de plata pentru minusurile constatate au dreptul sa imi retina garantia sau sunt obligati sa mi-o ... (vezi toată discuția)
Angajamentul de plata al salariatului, titlu executoriu sau nu aldeaelena aldeaelena angajamentul de plata al unui salariat constituie titlu executoriu? conform preverilor art 32 din Legea 22/1969 \\"- La constatarea unei pagube în gestiune, ... (vezi toată discuția)