avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Interpretare lege
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Interpretare lege

Am nevoie de ajutorul dumneavoastra pentru a ma lamuri in urmatoarea problema,referitor la Legea 76/2002 actualizata .
ART. 44
Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
........
m) la data admiterii intr-o forma de invatamant, in cazul persoanelor asimilate somerilor, prevazute la art. 17 alin. (2) lit. a) si b)..

Credeti ca termenul "admitere" din paragraful de mai sus se refera la data admiterii prin examen si anuntarea rezultatelor admiterii pe liste sau la data inceperii efective a formei de invatamant?

Angajatii AJOFM invoca acest paragraf pentru a nu acorda ajutor de somaj,sustin ca se face referire la data admiterii,plus ca in articol e vorba de incetarea platii indemnizatiei,pe care de fapt nu au inceput s-o dea .
Daca ma puteti ajuta cu niste pareri,va multumesc.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:46, 3 Decembrie 2011
~ Conținut șters la cerere ~
A fi admis, inseamna a da examen de admitere.In nici un caz nu este vorba despre cursurile de formare profesionala, pe care somerii le pot urma in vederea unei alte calificari.
Aceste cursuri se fac prin simpla inscriere, fara examen de admitere, si se pot face chiar in timpul cat somerul beneficiaza de indemnizatie, fara ca plata acesteia sa fie afectata de aceste cursuri.
Apoi, logic, termenul "data admiterii" este data afisarii rezultatelor, altfel ar fi folosit sintagma "data inceperii cursurilor".

Dar in cazul acesta,in care se refera la data admiterii,este corect sa se spuna ca se inceteaza plata indemnizatiei,in conditia in care aceasta indemnizatie nu s-a inceput a se da?
Eu cred ca acest art 45 cu alineat m se refera numai la situatiile cand somerul primeste ajutorul de somaj de ceva vreme.Gresesc?Consider ca aceasta clauza ar trebui trecuta la articolul in care sunt mentionati cei care nu au drept la somaj,adica la art 42,numai ca acolo se face referire la cei care urmeaza o forma de invatamant atunci cand depun dosarul de somaj.
1. Art.44, lit.m) se refera numai la someri proveniti dinn absolventi ai unei forme de invatamant (liceu, scoli speciale, facultate, masterat etc.).
2. Indemnizatia de somaj se va plati pana la data (ziua) la care ati fost admis intr-o forma de invatamant.
3. Ar fi bine sa puneti intrebarea si la ANOFM deoarece eu cred ca este, totusi, vorba de data inceperii cursurilor (intrati pe [ link extern ] /)
- Ce se intampla daca intre data admiterii si inceperea cursurilor este o perioada de doua sau mai multe luni?
- Dar daca dupa ce iau examenul de admitere refuz sa ma prezint la cursuri?
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Decembrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absolvent cu diploma de bacalaureat 2012 boboeu boboeu Astazi 01.08.2012 am fost la agentia de somaj sa fac cerere pt acordarea indemnizatiei de somaj. Am dat o declaratie pe propia raspundere ca nu urmez o forma ... (vezi toată discuția)
Cumul de venituri Nicoleta. Constanta Nicoleta. Constanta Buna seara. Nelamurirea mea se refera la cumulul de venituri. In 2 luni de zile o sa intru in somaj (restructurare post) si apoi o sa dau examen la o unitate ... (vezi toată discuția)
Somaj facultate WriTor WriTor Va salut.Cineva a depus dosarul de somaj(absolvent liceu),dar si dosarul de admitere la facultate.In primul caz este chemat la AJOFM dupa intai august ,iar ... (vezi toată discuția)