avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere platite in caz de deces parinte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere platite in caz de deces parinte

In luna iulie a decedat bunica mea (mama tatalui meu), iar in luna septembrie a decedat si tatal meu. Mentionez ca este tatal meu vitreg care m-a crescut si m-a intretinut de la varsta de cinci ani.
Potrivit legii, in cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
La acordarea zilelor libere platite de catre angajatori se va tine cont de dispozitiile cuprinse in art. 61 alin. (1) din contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010, contract care, potrivit dispozitiilor art. 11 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 130/1996 se aplica pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara.
Am facut cerere, am depus copie de pe certificatele de deces, daca este nevoie pot depune si declaratie pe propria raspundere cum ca a fost tatal meu vitreg si respectiv bunica mea.
In situatia in care au decedat tatal meu vitreg (care nu m-a adoptat) si mama acestuia (bunica mea), eu am dreptul la acordarea zilelor libere platite conform CCM?
Este indreptatit anagajatorul sa nu-mi acorde zilele libere platite?
Care prevederi pot fi coroborate pentru a putea beneficia de aceste drepturi?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:23, 27 Aprilie 2015
Buna ziua, ca sa nu mai deschid alt subiect pe aceeasi tema, am urmatoarea speta.
Mi-a murit tatal in luna martie si la momentul decesului mi-am luat 5 zile de invoire platita, mentionez ca sunt functionar public cu statut special si conform HG 1946/2004 as avea dreptul la 10 zile de invoire platita dintre care mi-am luat 5 cand a murit si as mai dori sa imi iau restul de 5 zile rămare acum cand facem pomana. Se poate lua acel rest de 5 zile?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
In principiu , se pot lua si acele zile . Insa ar trebui sa verificati la nivel de institutie cum este prevazuta acordarea acestor zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie ileanacs ileanacs Buna ziua. Pentru mine este inca neclar: CCMN 2007-2010 este inca in vigoare ? Se aplica CCMN 2011-2014? Sau nici unul din acestea? Ca sa ... (vezi toată discuția)
Zile libere casatorie 2012 ionica86 ionica86 Buna ziua. Anul acesta oficiez casatoria si vreau sa stiu daca mai am dreptul la 5 zile libere platite asa cum era inainte. In noul cod al muncii doar se ... (vezi toată discuția)
Zile speciale libere sergynyo sergynyo Buna ziua! Lucrez la firma X de aproape un an. In tot acest timp, m-am confruntat cu o problema, destul de importanta, si-anume “agenda” de zile ... (vezi toată discuția)