Buna ziua,
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Este un act de intrerupere a uzucapiunii de 30 de ani, faptul ca un imobil a fost expropriat si persoana care poseda terenul in acel moment (1989) a primit doua apartamente de la stat cu chirie in schimbul imobilului expropriat ?
2. Daca da, cum pot demonstra ca persoana respectiva s-a si mutat intr-unul din apartamentele primite cu chirie de la stat ?
Precizez ca nu cunosc precis acest amanunt, dar banuiesc (este cel mai probabil) ca s-a mutat intr-unul din apartamentele primite cu chirie de la stat.
Dintr-o scrisoare pe care un vecin care urmarea cursul evenimentelor de la acea vreme, i-a trimis-o tatalui meu stiu doar ca la expropriere i s-au dat aceste apartamente in schimbul imobilului propus pentru demolare (casa + teren) si pe cale de consecinta banuiesc ca s-a si mutat intr-unul din apartamente.
Desi era propus pentru demolare, imobilul expropriat (exista un decret de expropriere) nu a fost demolat, pentru ca a venit Revolutia din 1989, persoana respectiva l-a folosit in continuare (dar probabil cu intreruperea generata de primirea apartamentelor si mutarea acolo), nu pentru locuit, ci pentru a creste animale acolo, casa fiind actualmente intr-o stare deplorabila (practic demolabila).
Nu mai locuieste nimeni acolo de mult timp.
3. Am sanse de revendicare a acestui imobil, in conditiile in care partea adversa ar invoca uzucapiunea de 30 de ani (cel mai probabil o va face pentru ca alta sansa de obtinere a terenului nu are) ?
Mentionez ca detin acte de proprietate pentru imobilul respectiv (de la bunica, si matusa), dar tata a facut o chitanta de mana cu persoana care poseda actualmente imobilul, doar pentru casa (nu si pentru teren) si in momentul cand bunica si matusa traiau (deci imobilul era in indiviziune), neexistand acordul acestora. Tata avea la acel moment doar 3/8 din casa (conform certificatului de mostenitor dupa bunicul), terenul fiind al bunicii mele (obtinut prin donatie de la strabunica) si al matusii mele (sora bunicii) care l-a obtinut prin contracte de vanzare-cumparare de la unchii mei (fratii bunicii si matusii).
Mentionez ca atat bunica, matusa cat si tatal meu sunt decedati.
Precizez ca in 2006 s-au implinit cei 30 de ani, persoana respectiva posedand imobilul (casa + teren) din 1976.
4. Sunt vicii de posesie faptul ca persoana respectiva nu a platit impozitul pe imobil o perioada lunga de timp si faptul ca nu a mai fost interesata sa ia legatura cu tatal meu pentru a rezolva actele ?
5. Poate constitui o proba valabila in instanta ca posesia partii adverse nu a fost una utila faptul ca intr-o scrisoare pe care tatal meu o trimite partii adverse apare cuvantul "chirias", intr-un anumit context ?
6. Este un act de intrerupere a posesiei faptul ca eu am fost pe la imobil, deci m-am interesat de proprietate, inainte de implinirea termenului 30 de ani de posesie a partii adverse (pot demonstra cu martori) ?
Precizez ca imobilul este in provincie.
Astept raspunsurile Dvs.
Va multumesc anticipat !
Cu stima,
Sorin