buna seara, va supun atentiei dvs o problema mai complicata, doua persoane au avut "viata in comun" vreme de aproape 30 de ani, rastimp in care, au tot amanat sa-si legalizeze relatia, intre timp, au cumparat o garsoniera, in comun, dar inregistrata in acte pe numele lui, ne-putand sa aiba copii, au infiat un nepot, al ei, dar, inregistrat pe numele ei, dupa pensionare, au hotarat sa se mute in alta localitate, cumparand un apartament de data aceasta pe numele ei, cum viata isi urmeraza cursul, el decedeaza suferind un infarct, toate cheltuielile sunt suportate de "familie" adica de persoana langa care si-a trait existenta in ultimii 30 de ani si copilul infiat de ei, acum major, problema este spinoasa in ceea ce priveste garsoniera cumparata in comun in urma cu multi ani si un cont in lei la cec, mostenire la care, se pare ca rudele de "sange" (frati si surori) nu vor sa renunte desii, nu au avut o relatie prea apropiata, au trait departe de cel in cauza, nu au ajutat cu nimic nici la problemele lui si nici chiar la "inmormantarea" acestuia (doar cu prezenta), legea ca lege, desigur ca are prevederile ei, ramane insa problema ne-legalizarii acestei relatii si cum isi poate recupera "celalata jumatate" banii agonisiti impreuna dar depusi, parte in garsoniera cumparata cu anii in urma si in contul cec, se spune ca unde sunt mai multe minti, problemele capata un alt aspect si solutii de rezolvare, motiv pentru care, va multumesc, o seara buna, cu respect.
mostenitor este copilul infiat. a fost infiat de ambele persoane banuiesc, nu doar de unul. oricum finnd infiat de decedat copilul mosteneste absolut tot. testamentul are valoare juridica. ca poate fi atacat, da, dar urmeaza ca instanta sa constate daca au existat vicii sau motive de anulare.
problema este ca, decesul a intervenit pe neasteptate, iar acum, problema a devenit foarte serioasa, tergiversarea legalizarii relatiei o pune pe "partea supravetuitoare" si pe copilul infiat de comun acord in varianta pierderii in totalitate chiar si a partii de contributie la cumpararea garsonierei dar si a contului de la cec bank, depus tot prin contributie comuna !!!.
Stati putin, de ce nu ati spus ca are un copil infiat. Copilul infiat inlatura de la mostenire pe fratii defunctului.
@muncitorul, testamentul poate fi un foarte important act atunci cand este autentic si nu exista copii.
Buna ziua domnule avocat,in legatura cu testamentul,am si eu o problema legata de aceasta forma de transmitere a mostenirii de la parinti la copii. Daca aveti bunavointa de a urmarii problema pe care o voi scrie si a-mi raspunde v-as ramane recunoscator.Deci tatal meu este unicul propietar al unui apartament,mama fiind decedata din anul 1984,eu mai avand o sora casatorita in alta localitate.Eu locuiesc in apartamentul respectiv,tatal meu locuind la tara la casa batraneasca.Din data de 1/05/2011 tatal meu nu se mai poate deplasa ,sta doar la pat ,fiind in totalitate dependent de mine,masa ,spalat,schimbat toate ce decurg din aceasta situatie.Acum tatal meu ar vrea sa faca o forma de trecere a apartamentului catre mine,sora mea afirmand ca nu vrea nimic ,nu are nici o pretentie.Am consultat un notar care mi-a explicat ca cea mai buna forma de trecere a propietatii apartamentului asupra mea este contract de vanzare cumparare,apoi a doua forma este donatia,si in ultimul caz testamentul.Acum eu a-si vrea sa fac testament pentru ca d.p.d.v.financiar este cel mai ieftin ,dar ma tem ca aceasta forma sa nu poata fi atacata in justitie si sa trebuiasca sa ma judec cu sora mea de exemplu.Va rog daca aveti bunavointa sa imi dati un sfat competent a ceea ce trebuie sa fac pentru a putea sa reglementez actele de trecere a propietatii apartamentului de la tatal meu catre mine intr-o forma cat mai favorabila mie.Specific ca sora mea nu participa cu nimic la ingrijirea tatalui meu.VA MULTUMESC
Ati precizat ca cel infiat este pe numele ei.In actele privind infierea, este mentionat acordul decedatului, chiar daca "e pe numele ei?"Trebuie verificata filiatia.
va multumesc pentru sugestii, insa, din start am precizat ca problema este "spinoasa" si destul de complicata, copilul a fost infiat inca de mic (acum are 20 de ani) de amandoi inregistrat in acte insa pe numele ei (fiind de fapt un stranepot al ei, baiatul unei nepoate dupa o sora)dar, am precizat ca au tot amanat legalizarea casatoriei dintre ei, de, lucruri ne-facute la timpul lor si ..., timpul a trecut lasand aceste aspect al problemei destul de serios nerezolvat timp de aproape 30 de ani, o viata de om cum se spune, au cumparat la inceputul relatiei acum aproape 30 de ani o garsoniera, din fonduri comune dar inregistrata pe numele lui, in urma cu aproximativ 10 ani sau mutat in alta localitate in nordul tarii dar au pastrat garsoniera din constanta, aici au deschis un contul la cec bank din fonduri comune dar la fel inregistrat tot pe numele lui, el a decedat subit, un infact, iar problemele ... au ramasa "in coada de furculita" cum se spune, destul de complicata garsoniera cumparata din fonduri comune dar pe numele lui iar rudele desii nu au avut o relatie prea apropiata cu decedatul ba dimpotriva, nu vor sa renunte la ea, contul deschis la cec bank tot in comun dar, ... tot pe numele lui, decesul intervenit subit, a lasat problemele complicate, fara testament, fara nici un fel de imputernicire, exista ca solutie/varianta, deschiderea succesiunii sau actiune in instanta pe baza martorilor care sa confirme cumpararea garsonierei din fonduri comune ?, si a depunerii sumelor in contul cec tot pe baza martorilor ?, acestea in lipsa oricarui document legal care sa legalizeze de convetuirea dintre ei in afara, vecinilor, prietenilor si din constanta si din localitatea unde au locut ulterior, multumesc, o seara buna, cu respect.
Mostenire
mira_
Tatal meu a decedat cand eu aveam 17 ani si nu s-a facut succesiune. Eu sunt infiata si nu sunt in relatii tocmai bune cu rudele mamei mele.In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Testament
gion
As avea nevoie de o clarificare.
Acum trei ani matusa mea care nu a fost casatorita si nu a avut copii mi-a facut un testament la notar pentru garsoniera ei ... (vezi toată discuția)