avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna seara, va supun atentiei dvs o problema mai complicata, doua persoane au avut "viata in comun" vreme de aproape 30 de ani, rastimp in care, au tot amanat sa-si legalizeze relatia, intre timp, au cumparat o garsoniera, in comun, dar inregistrata in acte pe numele lui, ne-putand sa aiba copii, au infiat un nepot, al ei, dar, inregistrat pe numele ei, dupa pensionare, au hotarat sa se mute in alta localitate, cumparand un apartament de data aceasta pe numele ei, cum viata isi urmeraza cursul, el decedeaza suferind un infarct, toate cheltuielile sunt suportate de "familie" adica de persoana langa care si-a trait existenta in ultimii 30 de ani si copilul infiat de ei, acum major, problema este spinoasa in ceea ce priveste garsoniera cumparata in comun in urma cu multi ani si un cont in lei la cec, mostenire la care, se pare ca rudele de "sange" (frati si surori) nu vor sa renunte desii, nu au avut o relatie prea apropiata, au trait departe de cel in cauza, nu au ajutat cu nimic nici la problemele lui si nici chiar la "inmormantarea" acestuia (doar cu prezenta), legea ca lege, desigur ca are prevederile ei, ramane insa problema ne-legalizarii acestei relatii si cum isi poate recupera "celalata jumatate" banii agonisiti impreuna dar depusi, parte in garsoniera cumparata cu anii in urma si in contul cec, se spune ca unde sunt mai multe minti, problemele capata un alt aspect si solutii de rezolvare, motiv pentru care, va multumesc, o seara buna, cu respect.
Cel mai recent răspuns: sat , utilizator 16:00, 11 Decembrie 2011
mda, eu, nu am nici o legatura cu, aceasta mostenire sau mai bine zis "necaz", in cauza este o vecina ramasa cu ... problema asta complicata, incercarea mea a fost sa o ajut desigur printro sugestie venita si prin intermeiul dvs., am studiat noul cod civil, intradevar, actul notarial intocmit de cel decedat in calitate de tutore la data infierii copilului de catre "concubina" - acesta este termenul ramas din pacate, nu-i da copilului crescut de el 20 de ani, nici un drept de mostenire, si nici persoanei langa care a convetuit timp de 30 de ani, desii au contribuit la cumpararea garsonierei cu bani jumatate unul si jumatate celalalt dar fara a se consemna acest lucru, la fel ca si in cazul contului deschis la cec bank, aceasta din cauza necunoasterii legii si ne-luarii in calcul a riscului la care s-ar expune partea supravietuitoare, de ai asigura o portita legala sa-si recupereze macar partea, adica jumatatea care i se cuvine din munca, respectiv valoarea financiara investita, va multumesc, o zi buna, cu respect.
sat a scris:

mda, eu, nu am nici o legatura cu, aceasta mostenire sau mai bine zis "necaz", in cauza este o vecina ramasa cu ... problema asta complicata, incercarea mea a fost sa o ajut desigur printro sugestie venita si prin intermeiul dvs., am studiat noul cod civil, intradevar, actul notarial intocmit de cel decedat in calitate de tutore la data infierii copilului de catre "concubina" - acesta este termenul ramas din pacate, nu-i da copilului crescut de el 20 de ani, nici un drept de mostenire, si nici persoanei langa care a convetuit timp de 30 de ani, desii au contribuit la cumpararea garsonierei cu bani jumatate unul si jumatate celalalt dar fara a se consemna acest lucru, la fel ca si in cazul contului deschis la cec bank, aceasta din cauza necunoasterii legii si ne-luarii in calcul a riscului la care s-ar expune partea supravietuitoare, de ai asigura o portita legala sa-si recupereze macar partea, adica jumatatea care i se cuvine din munca, respectiv valoarea financiara investita, va multumesc, o zi buna, cu respect.

Daca rudele avare nu stiu ca mostenirea trebuie acceptata in 6 luni de la deces, sau un an dupa noul cod, ar mai fi o sansa......
Daca rudele n-au acceptat mostenirea in timp util, mostenirea e vacanta, o ca lua statul ( vb de garsoniera si bani) ca "fiul" neinfiat si concubina, oricum nu mostenesc

@sat, tot e bine ca au cumparat apartament pe numele ei.. ca si pt cumpararea acelui ap tot impreuna banuiesc ca au contribuit.. ca ar fi putut exista varianta ca tot sa fie pe numele barbatului si nu putea recupera nimic din munca ei

da, probabil, cea mai mare a vecinilor din constanta, sunt locatarii acelui bloc (un bloc vechi) din perioada in care a fost cumparata garsoniera, oameni in varsta, parte chiar prieteni cu "familia" si chiar au consimtit sa depuna marturie in sensul ca, garsoniera a fost cumparata la acea data din contributia celor doi in procent de 50 % fiecare, aceasta in varianta in care, partea supravietuitoare ar deschide actiune in instanta pentru recuperarea, macar a partii, 50 % din suma investita in locuinta.
cred ca totusi pana la urma, ... sfaturi utile pentru a o ajuta pe doamna in varsta sa-si regleze cat de cat "onorabil" problemele ... ramase nerezolvate la timp, voi incerca sa le ... incropesc studiind legislatia in domeniu, pe langa ceea ce stiu, de, cred ca proverbul care spune ca "la pomul laudat sa nu mergi cu sacul e valabil", asta e, o zi buna, cu respect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire mira_ mira_ Tatal meu a decedat cand eu aveam 17 ani si nu s-a facut succesiune. Eu sunt infiata si nu sunt in relatii tocmai bune cu rudele mamei mele.In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Schimb locuinta silvia1782002 silvia1782002 Doresc sa fac un schimb de locuinta intre o garsoniera in Bucuresti, cu un apartament in alt oras. Dupa cativa ani de la cumpararea garsonierei m-am ... (vezi toată discuția)
Testament gion gion As avea nevoie de o clarificare. Acum trei ani matusa mea care nu a fost casatorita si nu a avut copii mi-a facut un testament la notar pentru garsoniera ei ... (vezi toată discuția)