Capitolul IV din Legea nr. 329/2009 interzice cumulul pensiei mai mare decat salariul mediu brut pe economie cu salariul la stat. Cu toate acestea, legea nu se aplica parlamentarilor si magistratilor, creand o grava inechitate si incalcare a Constitutiei. Excepţiile de la aplicarea acestor prevederi privind cumulul pensiei cu salariul sunt stabilite prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 1414/2009, care precizează că „dispoziţiile cap. IV din lege sunt constituţionale în măsura în care acestea nu se referă la persoanele pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie”.
Persoanele numite pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie, sunt:
a) Avocatul Poporului, numit pe o durată de 5 ani, în conformitate cu art. 58 alin. (1) din Constituţia României;
b) Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an în conformitate cu art. 133 alin. (3) din Constituţia României;
c) Membrii Consiliului Superior al Magistraturii aleşi sau numiţi pentru un mandat de 6 ani în conformitate cu art. 133 alin. (4) din Constituţia României;
d) Consilierii de conturi numiţi pentru un mandat de 9 ani, în conformitate cu art. 140 alin. (4) din Constituţia României;
e) Judecătorii Curţii Constituţionale numiţi pentru un mandat de 9 ani, în conformitate cu art. 142 alin. (2) din Constituţia României.
Eu consider ca Legea 329.2009 incalca in mod flagrant si discriminatoriu prevederile art. 16 din Constitutie referitor la egalitatea in drepturi:
(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
si ale art. 41 Munca si protectia sociala a muncii:
(1) Dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera.
In acest context, pentru ca eu am o pensie mai mare cu 62 de lei decat salariul mediu brut pe economie, nu pot participa la niciun concurs pentru ocuparea unui post in sistemul bugetar si ma consider discrimiat si nedreptatit. Precizez ca am 50 de ani si in orasul unde domiciliez nu ma angajeaza nicio firma privata. Intrebarea este: pot sa ma adresez cu o plangere la CEDO pe aceasta chestiune?
Sau, daca nu este o solutie...cum as putea sa-mi diminuez pensia cu 70 de lei, astfel incat sa ma pot angaja prin cumul?Ca mi s-a spus sa renunt temporar la pensie, dar nu pot pentru ca salariul la compania respectiva cu actionari unitati administrative, este de mai putin de 1000 de lei.Deci nu este rentabil pentru mine. Ca sa nu mai spun ca aceasta companie nu este
bugetara ci are doar actionari unitati administrative, deci nu consuma de la bugetul statului.
Multumesc.
Legat de posibilitatea adresării cu o plangere la CEDO pe aceasta chestiune,
vă rog să aveți în vedere imposibilitatea analizării de către această Curte a cauzelor care fac parte din categoria actio popularis.
În astfel de cazuri, așa cum se arată în Hotărârea de Mare Cameră din data de 12 februarie 2004, Cauza nr. 47287/99, Perez contra Franței, para 70, Convenția Europeană, mai precis aplicabilitatea Articolului 6 își atinge limitele .
Pentru a avea acces la CEDO este necesar să fii direct și personal prejudiciat de lege, dar și să epuizați procedurile judiciare disponibile în România.
Așadar, Convenția Europeană este un mecanism de protecție destinat exclusiv pentru cei care au calitatea de victimă și au epuizat căile interne de atac.