buna ziua ,as dori sa stiu daca imi dau demisia ce consecinte sant. mentionez ca lucrez intr-o firma privata cu contract de munca individual si nu vreau preaviz de 20 de zile si nici patronul nu vrea la intelegere intre parti.daca nu mai merg la munca ce se poate intampla?
Art. 55 codul muncii republicat.
Contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept; b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.
Contractul individual de muncă poate înceta, aşa cum a fost şi încheiat, prin simplul acord al părţilor contractante. Angajatul şi angajatorul stabilesc încetarea contractului la o dată convenită. Iniţiativa poate aparţine oricăreia dintre părţi, decizia devenind efectivă în momentul în care angajatul şi angajatorul stabilesc de comun acord data la care se va produce încetarea contractului.
Pana atunci va trebui sa mergeti la munca.
Documentul prin care este materializat acordul pentru încetarea contractului, poate fi o decizie comună a angajatului şi angajatorului, o cerere a salariatului aprobată de angajator sau o propunere scrisă a patronului acceptată explicit de salariat. Oricare ar fi forma acestui act, el trebuie să conţină exprimarea neechivocă a voinţei ambelor părţi pentru încetarea contractului individual de muncă la o dată precisă.
Cred ca cel mai bine va veti lamuri cu privire le consecintele neefectuarii preavizului in cazul demisiei, urmarind discutiile din topic-ul urmator: www.avocatnet.ro/content/for...
Din moment ce incetarea CIM se face cu acordul partilor, nu mai exista preaviz.
Se emite o decizie de incetare cu art. 55 litera (b) si toata lumea este multumita.