avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie / Incetare raporturi de munca cu un angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie / Incetare raporturi de munca cu un angajator

Buna ziua,

M-ar interesa sa stiu care sunt modalitatile de incetare a raporturilor de munca cu un angajator.

Conform contractului de munca pot sa-mi depun demisia cu un preaviz de 15 zile lucratoare, dar stiu ca exista si alte modalitati legale (cu acordul partilor sau ceva de genul).

M-ar interesa acest lucru pentru a stii cat de rapid se pot incheia raporturile de munca cu firma la care sunt angajata, pentru a ma angaja la alta societate.

Puteti sa-mi dati mai multe detalii.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:15, 20 Aprilie 2015
Art. 55 C.mun.
Contractul individual de muncă poate înceta astfel:

a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.

Prin urmare, un salariat poate solicita, dupa caz, incetarea raportului de munca astfel :
- art.31 alin.3 C.mun. : Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

- art.55 lit.b C.mun. - incetarea c.i.m. cu acordul partilor

- art.81 C.mun. - incetarea c.i.m. prin demisie.
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Demisia poate fi cu sau fara preaviz.

In cazul incetarii c.i.m. cu acordul partilor nu se acorda preaviz.
Buna ziua,

Tot in legatura cu demisia, daca angajatorul nu este de acord sa imi acorde demisia cu acordul partilor, dar eu nu ma mai prezint la serviciu ce se intampla cu contractul de munca.

Din cate stiu eu angajatorul imi poate desface contractul de munca (sau trebuie sa imi desfaca contractul de munca?) pentru neprezentare la serviciu. Unde este mentionat acest lucru? In lege sau in regulamentul de ordine interioara?

Multumesc.
C.i.m. poate inceta disciplinar pentru absente nemotivate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de proba Maria Ileana Radu Maria Ileana Radu Buna ziua, Lucrez la o societate cu un contract de munca pe perioada nedeterminata de doua luni adica nu am depasit cele 90zile. Angajatorul mi-a spus azi ca ... (vezi toată discuția)
Rezidentiat pe post maria_palea maria_palea Buna ziua. Daca am luat post la rezidentiat dar am semnat doar un contract de munca pe perioada nedeterminata fara a semna si actul aditional, pot renunta mai ... (vezi toată discuția)
Intrebare b-8 b-8 Demisia este totuna cu incetarea contractului de munca cu acordul partilor? Eu mi-am dat demisia si angajatorul m-a pus sa completez un formular de incetarea ... (vezi toată discuția)