Buna ziua,
Lucrez la o societate cu un contract de munca pe perioada nedeterminata de doua luni adica nu am depasit cele 90zile. Angajatorul mi-a spus azi ca de maine nu mai are nevoie de servicile mele deoarece nu exista compatibilitate intre mine si o colega care era mai veche si din pacate nu ma putea suporta. Mia spus ca sunt in perioada de proba. A doua zi am primit un mesaj de la angajator ca nu as vrea sa-mi desfaca cm cu acordul partilor prin demisie.? Eu am refuzat si am spus sa-mi faca conf. legii in perioada de proba. Am gresit cumva? Multumesc
Sunt 3 modalitati de incetare a c.i.m. diferite .
1. Incetarea contractului individual de munca in perioada de proba
art.31 C.mun.
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
....
2. Incetarea contractului individual de munca cu acordul partilor
art.55 C.mun.
Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
...
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
....
3. Incetarea contractului individual de munca prin demisie
art.81 C.mun.
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
4. Primele doua modalitati pot avea ca initiator angajatorul, iar cea de-a treia numai salariatul.
Eu consider ca primele doua pot avea ca initiator si salariatul. Art. 33/1 spune : la initiativa oricareia dintre parti, iar art 55 b este la acordul partilor, indiferent cine inainteaza cererea de incetare.