avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Rezidentiat pe post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Rezidentiat pe post

Buna ziua. Daca am luat post la rezidentiat dar am semnat doar un contract de munca pe perioada nedeterminata fara a semna si actul aditional, pot renunta mai usor la post? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:40, 16 Martie 2014
Contractul individual de muncă poate înceta prin mai multe modalităţi, aşa cum acestea sunt enumerate la art. 55 din Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii): de drept, ca urmare a acordului părţilor sau ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi.

Încetarea contractului de muncă prin acordul părţilor are temeiul legal la art. 55 lit. b C.mun. şi constituie o modalitate simplă şi rapidă de a înceta un contract de muncă. Aceasta poate fi iniţiată fie de salariat, fie de angajator. In practica, de cele mai multe ori, aceasta este iniţiată de către salariat printr-o simplă cerere adresată angajatorului prin care solicită încetarea contractului de muncă la o anumită dată. A
In situatia aceasta, nu se acorda termen de preaviz.

Incetarea contractului de muncă prin demisie reprezintă o încetare a contractului individual de muncă urmare a voinţei unilaterale a salariatului, reglementată de art. 55 lit. c şi art. 81 din Codul Muncii.
In speta, salariatul va înainta o instiintare (demisia) către angajator prin care notifică angajatorul de încetarea contractului de muncă, respectând termenul de preaviz prevăzut în contractul individual de muncă.
In cazul demisiei nu mai este necesar acordul angajatorului cu privire la încetarea raporturilor de muncă între cele două părţi, această modalitate reprezentând actul unilateral de voinţă al salariatului. Aangajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului, în caz contrar salariatul putând folosi orice mijloc de probă privind încetarea contractului de muncă.

Termenul de preaviz diferă în funcţie de tipul postuli deţinut de salariat (de execuţie sau de conducere). Codul Muncii prevede doar durata maximă a termenului de preaviz pe care angajatorul nu are voie să o depăşească (până la 20 de zile lucrătoare în cazul functiilor de execuţie şi până la 45 de zile lucrătoare în cazul functiilor de conducere). În schimb, partile pot conveni, termene de preaviz sub această limită legală.

Există totuşi două excepţii în care termenul de preaviz poate să nu fie efectuat :
- prin renunţarea, totală sau parţială, de către angajator, la termenul de preaviz;
- demisia salariatului, fără preaviz, dacă angajatorul nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia si preavizul aam2401 aam2401 sunt angajat de aproape 6 luni la o firma, vreau sa imi dau demisia, cat sunt obligat sa stau in preaviz? am vreo posibilitate sa imi dau demisia la zi, sa ... (vezi toată discuția)
Preaviz ContSters315461 ContSters315461 Buna ziua. Tocmai m-am angjat la o firma. Lucrez de 3 zile aici, dar vreau sa plec din motive personale. Trebuie sa respect perioada de preaviz tinand cont ... (vezi toată discuția)
Demisie / incetare raporturi de munca cu un angajator irina_trusca irina_trusca Buna ziua, M-ar interesa sa stiu care sunt modalitatile de incetare a raporturilor de munca cu un angajator. Conform contractului de munca pot sa-mi ... (vezi toată discuția)