avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisia si preavizul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisia si preavizul

sunt angajat de aproape 6 luni la o firma, vreau sa imi dau demisia, cat sunt obligat sa stau in preaviz? am vreo posibilitate sa imi dau demisia la zi, sa scap de preaviz?
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 16:36, 17 Mai 2012
Temei legal:

Art.81-Codul Muncii

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de pãrţi în contractul individual de muncã sau, dupã caz, cel prevãzut în contractele colective de muncã aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrãtoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrãtoare pentru salariaţii care ocupã funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncã continuã sã îşi producã toate efectele.

(8) Salariatul poate demisiona fãrã preaviz dacã angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncã.

Solicitati angajatorului incetarea contractului individual de munca in temeiul art.55 lit.b din Codul Muncii-acordul partilor sau daca considerati ca angajatorul nu si-a respectat obligatiile stipulate in cim,va depuneti demisia si plecati.

Incetarea contractului individual de munca

ART. 55
Contractul individual de muncã poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului pãrţilor, la data convenitã de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre pãrţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevãzute de lege.
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2012
andymaurul, utilizator
Durata preavizului este cea specificata in CIM.
Angajatorul poate renunta la perioada de preaviz.
Daca angajatorul este de acord puteti solicita incetarea cu art.55 lit.b - acordul partilor, in acest caz nu se efectueaza perioada de preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Terminarea concediului de ingrijire copil mikitud mikitud buna ziua In situatia in care salariata nu doreste sa se mai intoarca la serviciu care este procedura de incetare a contractului si cu ce articol? Multumesc (vezi toată discuția)
Cerere de demisie cu acordul ambelor parti EritroxylonX EritroxylonX Buna ziuaaa, cine imi poate da si mie un model de cerere de demisie cu acordul ambelor parti? (vezi toată discuția)
Intrebare b-8 b-8 Demisia este totuna cu incetarea contractului de munca cu acordul partilor? Eu mi-am dat demisia si angajatorul m-a pus sa completez un formular de incetarea ... (vezi toată discuția)