avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme salarizare - incetare contract
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme salarizare - incetare contract

Obligatiile angajatorului in cazul in care doreste rezilierea (cocedierea) unui angajat pe motivul ca afacerea nu este profitabila.
Va solicit ajutorul cu privire la situatia urmatoare: detin un post de conducere in cadrul unei societati comerciale din ramura Turism. Datorita problemelor din ultima perioada, acest domeniu a fost destul de mult afectat. Astfel m-am vazut responsabil pentru scaderea profitului (desi obligatiile le-am indeplinit intocmai ca si pana acum), scaderea salariului (pur si simplu a refuzat sa imi plateasca intreg salariul pe motiv ca nu merge afacerea) si amentintarea ca va trebui sa incheiem colaborarea daca nu ajung la un target in cel mai scurt timp. In contractul de munca nu am nici un fel de target stipulat, am un salariu clar si stabilit dupa negocierea la interviu si nu am semnat nici un act aditional pentru modificare.

Intrebarea mea este daca va decide sa incheiem colaborarea, ce variante legale poate sa imi propuna, avand in vedere ca eu nu imi dau demisia si nici nu doresc acest lucru. Este sau nu obligat angajatorul sa formuleze o explicatie pentru concediere (in situatia in care se exclude cauza disciplinara)?

Va multumesc pentru orice informatii.
Cel mai recent răspuns: ContSters230435 , utilizator 18:42, 4 Decembrie 2011
Angajatorul la incetarea raportului de munca are urmatoarele obligatii:
- inmanarea unui exemplar de pe decizia de incetare a raportului de munca
- eliberarea unei adeverinte de vechime pentru perioada 01.01.2011 si pana la data incetarii raportului de munca, in cazul in care fostul salariat are carnet de munca
- eliberarea a doua adeverinte de vechime in munca : una pentru perioada cuprinsa intre data inceperii activitatii si 01.01.2011 vIzata de ITM si cealalta pentru perioada 01.01.2011 si pana la data incetarii c.i.m.
- plata drepturilor salariale
- eliberarea adeverintei pentru somaj, dupa caz.

Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu, printre altele, si motivele care determina concedierea....

De asemenea, numai concedierea pentru motive care nu tin de persoana dvs va da posibilitatea de a beneficia de somaj .... incetarea c.i.m. rpin demisie sau cu acordul partilor exclude aceasta posibilitate.
Codul muncii:
Concedierea pentru motive care nu țin de persoana salariatului
Art. 65. — (1) Concedierea pentru motive care nu țin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desființarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.

...situatie in care aveti dreptul la preaviz (20 zile) si somaj
Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2011
ContSters230435, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj rapidcristi rapidcristi Buna ziua, am fost in somaj in perioada decembrie 2009 - martie 2010. M-am angajat la o firma pe perioada nedeterminata. Firma se ocupa cu vanzari de diverse ... (vezi toată discuția)
Model adeverinta de incetare a contractului de munca nedeterminat Richi Richi Firma la care lucrez se pare ca nu mai poate sa-si urmeze cursul iar eu am fost anuntata ca .....asta e, o sa ne despartim pe criterii de imposibilitate de ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva mascata in demisie acordul partilor diadora_74 diadora_74 Buna ziua, Am nevoie de o lamurire in ceea ce priveste \\\\\\"concedierea colectiva\\\\\\" care este mascata in \\\\\\"demisia cu acordul partilor\\\\\\". ... (vezi toată discuția)