as avea o intrebare. daca cineva a primit o pedeapsa de 5 luni cu suspendare (pt conducere sub influenta bauturilor alcoolice, dar fara alte incidente), dar fara ca decizia sa fie finala, iar avocatul a cerut recurs, exista posibilitatea ca aceasta pedeapsa sa se reduca semnificativ sau chiar sa primeasca amenda administrativa? sau ce altceva s-ar mai putea intampla? si inca o intrebare: daca aceasta hotarare ramane definitiva, afecateaza ea in vreun fel dreptul de a parasi tara sau de a intra intr-o alta tara a persoanei respective? va multumesc.
Buna seara.
Depinde de pedepsele accesorii sau masurile de siguranta ce se aplica.pe langa pedeapsa principala .
In ceea ce priveste calea de atac ,recursul ,care este o cale extraordinara de atac si in urma careia,presupun ca nu se poate da o soluiie mai grea decat in apel,sau in fond,atata timp cat este depusa de catre cel judecat si nu de catre procurorul de caz .
Alegerea este a dvs.,dar atata timp cat a primit pedeapsa cu suspendare si nu cu executare.pararea mea este sa nu contestati,si sa aiba grija ca in acele 5 luni sa nu incalce legea din nou.
Cu stima,
Marius Bote..
Recursul nu este o cale extraordinara de atac ci una ordinara- el este prevazut in cap. III -caile ordinare de atac sectiunea II din codul de procedura penala.
1. Solutiile in recurs pot fi cele prevazute de art.385 indice 15 c.proc.pen.
Instanta de recurs poate sa pronunte una din urmatoarele solutii:
1. respinge recursul, menţinând hotărârea atacată:
a) dacă recursul este tardiv sau inadmisibil;
b) dacă recursul este nefondat;
2. admite recursul, casând hotărârea atacată şi:
a) menţine hotărârea primei instanţe, când apelul a fost greşit admis;
b) achită pe inculpat sau dispune încetarea procesului penal în cazurile prevăzute în art. 11;
c) dispune rejudecarea de către instanţa a cărei hotărâre a fost casată, în cazurile prevăzute în art. 385 indice 9 alin. 1 pct. 3–5, pct. 6 teza a doua, pct. 7–10 şi pct. 21, şi rejudecarea de către instanţa competentă, în cazul prevăzut în art. 385 indice 9alin. 1 pct. 1.
d) dispune rejudecarea de către instanţa de recurs în cazurile prevăzute în art. 385 indice 9 alin. 1 pct. 11–20, precum şi în cazul prevăzut în art. 385 indice 6 alin. 3.
De asemenea conform art.385 indice 16 c.proc.pen.:
Când instanţa de recurs casează hotărârea şi reţine cauza spre rejudecare potrivit art. 385 indice 15 pct. 2 lit. d), se pronunţă prin decizie şi asupra probelor ce urmează a fi administrate, fixând termen pentru rejudecare. La termenul fixat pentru rejudecare, instanţa este obligată să procedeze la ascultarea inculpatului prezent, potrivit dispoziţiilor cuprinse în Partea specială, titlul II, capitolul II, atunci când acesta nu a fost ascultat la instanţele de fond şi apel, precum şi atunci când aceste instanţe nu au pronunţat împotriva inculpatului o hotărâre de condamnare.
Dispoziţiile art. 380 şi art. 381 se aplică în mod corespunzător.
Daca si parchetul formuleaza recurs, recursul acestuia poate fi admis iar recursul inculpatului poate fi respins, ori ambele pot fi admise , ori ambele pot fi respinse, deci o diversitate de situatii raportate de la caz la caz.
2.Nu, dreptul la libera circulatie nu este in nici un fel limitat in acest caz.