avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asistent personal al copilului cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asistent personal al copilului cu handicap

Avand certificat medical de handicap cu gradul - grav , mama copilului are dreptul sa fie angajat langa copil ca si asistent si daca da cine il angajaza si in ce conditii
Cel mai recent răspuns: dianami , utilizator 19:51, 6 Decembrie 2011
Da. Mama copilului poate fi angajata ca asistent personal, daca nu mai are alt loc de munca.
Asistentul personal este angajat al Primariei de domiciliu sau, daca este din Bucuresti, al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din sectorul de domiciliu.
Conditiile:
- vârsta minimă de 18 ani împliniţi;
- nu a fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni care l-ar face incompatibil cu exercitarea ocupaţiei de asistent personal;
- are capacitate deplină de exerciţiu;
- are o stare de sănătate corespunzătoare, atestată de medicul de familie sau pe baza unui examen medical de specialitate;
- a absolvit cel puţin cursurile învăţământului general obligatoriu, cu excepţia rudelor şi afinilor până la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei cu handicap grav, precum şi cu excepţia soţului sau soţiei, după caz;
Va multumesc din suflet pentru raspuns ! Ar fi vorba de sora mea care are 3 copii de : 6,10 si 12 ani. Cel mai miccand avea 3 ani a fost operat in Bucuresti de tumoare pe creier.Are 22 de copcii, are un dren din stomac pana in cap ca sa i se oxigeneze creierul, treburile si le face pe el, copilul nu sta cu nimeni afara de mama.Sora mea are pt. el certificat medical cu grad de handicap- grav. Si-a depus dosarul la primarie ca sa fie angajata ca si asistent personal.A fost angajata cam 1 an jumate ,iar dupa 1 an jumate au dat-o in somaj pe motiv ca primaria nu mai are fonduri .I s-a terminat somajul de 6 luni,iar acum nu mai poate sa ii faca tratament pentru ca nu are posibilitatea financiara sa il duca din 6 in 6 luni la Bucuresti pt. control,nu mai poate sa il duca la recuperari unde trebuia sa mearga periodic , si din moment ce nu ii mai merge vechimea,nu isi plateste contributia pt. cartea de munca nu mai poate sa se interneze cu el in spital pentru analize. Ce are de facut in acest caz ?
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2011
Calin1979, utilizator
in momentul in care i-a fost desfacut contractul de munca, trebuia sa ceara indemnizatia de insotitor, de la Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului din judetul unde are domiciliul. am sa va dau, mai jos baza legala:
" Lege nr. 448/2006 din 06/12/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (republicata)
Art. 42.
.................................................
(4) Părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav, adulţii cu handicap grav ori reprezentanţii legali ai acestora, cu excepţia celor cu handicap vizual grav, pot opta între asistent personal şi primirea unei indemnizaţii lunare.
(5) Opţiunea se exprimă prin cerere adresată în scris direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, şi devine valabilă numai pe baza acordului exprimat în scris al acestora.
...................................................
(7) În situaţia în care angajatorul nu poate asigura angajarea asistentului personal, se acordă indemnizaţia prevăzută la alin. (4), indiferent de opţiunea exprimată potrivit prevederilor alin. (1) şi (4). - la alin (1) este vorba de adultii cu handicap.

Art. 43. - (1) Indemnizaţia lunară prevăzută la art. 42 alin. (4) este în cuantum egal cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.
(2) Plata indemnizaţiei lunare se asigură de primăriile în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap grav.
(3) Plata indemnizaţiei se face pe perioada valabilităţii certificatului de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de protecţie a copiilor sau de comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, după caz. "
Indemnizatia de insotitor este in cuantum de 525 lei/luna.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitate de renuntare la asistent personal palsecam palsecam Buna ziua. Sunt interesat de etapele care trebuie urmate, astfel incat o persoana cu handicap grav sa renunte la asistentul personal, fara ca pacientul sa ... (vezi toată discuția)
Drepturi copil 4luni cu handicap grav down down Buna ziua sunt mama a 6copii din care cel mic de 4 luni este diagnosticat cu sindrom down. Am certificatul de handicap.Am depus actele pentru indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Drepturi copil cu handicap mihai_enculescu mihai_enculescu Buna ziua Sunt tatal unei fetite in varsta de 8 luni care este incadrata cu handicap grav cu drept de insotitor. Sotia este in concediu maternal si nu doreste ... (vezi toată discuția)