avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante la intretinere

Am acumulat o restanta la intretinere de 2400 Lei si penalizari de 1600 Lei.
Recunosc aceasta datorie, dar fiind in somaj, am fost in imposibilitatea de a restitui restanta la timp. Acum am fost reclamat de asociatia de proprietari si somat sa achit acesti bani. Ce risc ? Pot sa-mi pierd apartamentul ?


#-o
Cel mai recent răspuns: mioaranoni , utilizator 09:12, 27 Septembrie 2012
Buna ziua,

exista si acest risc daca nu va achitati datoria. Totusi, instantele de judecata au obiceiul sa acorde esalonari pentru astfel de situatii. Mergeti la instanta, aratati ca recunoasteti suma dar, avand in vedere situatia dvs. - somaj - solicitati esalonarea sumei . Daca veti respecta calendarul de plati, totul va fi ok.

Avocat Costi Boncu
mioaranoni a scris:

Ce risc ? Pot sa-mi pierd apartamentul ?

Deocamdata va judecati. Daca recunoasteti, in instanta, suma soliciatata de asociatie, puteti solicita o esalonare a platilor. Platiti debitele in graficul stabilit si nu va pierdeti apartamentul.
Si daca nu recunosc datoria ? Eu am contestat cuantumul datoriei:
Judecatorul mi-a cerut PROBE !! Eu nu inteleg ce reprezinta "probe"
In ce constau probele?? Am facut o intampinare in care precizez care
sunt greselile efectuate la Listele de plata si cer respingerea Cererii !!
...
Judecatorul a spus ca ramane "in pronintare" !!
Daca primesc o solutie nefavorabila, ce am de facut ? Recurs.?
Pentru recurs o sa am nevoie de "probe" probabil !!
Va multumesc,
Este posibil orice.
Dar logic, daca dumneavoastra nu ati achitat datoriile catre asociatie, ce argumente ati avut sa nu recunoasteti datoria, asa cum spuneti? Doar nu puteti sustine ca nu sunteti dumneavoastra proprietarul acelui apartament.
Totusi, dupa ce spuneti ca nu recunoasteti datoria, in mesajul de mai sus, spuneti apoi ca ati contestat cuantumul datoriei. Asta inseamna ca recunoasteti ca aveti o datorie dar ca nu este cea solicitata de asociatie. Asa ca prima intrebare nu mai conteaza.
Probe pentru a demonstra instantei ca nu aveti datorii, ca ati platit debitele, sunt instrumentele de plata catre asociatie: chitantele eliberate de asociatie cand ati platit numerar sau ordinul de plata eliberat de banca daca ati platit prin banca.
Daca ati facut o intampinare in care ati aratat greselile facute de asociatie, sigur ca daca acestea sunt evidente pentru orice om fara pregatire economica, instanta poate sa se pronunte cu respingerea actiunii asociatiei (foarte greu de crezut dar nu imposibil), caz in care asociatia va putea face recurs in 15 zile de la primirea hotararii.
Dar instanta poate sa repuna pe rol procesul (chiar daca a zis ca ramane in pronuntare) si sa dispuna o expertiza judiciara pentru a stabili cocret cuantumul datoriei. De fapt aceasta cale trebuia sa o urmati: sa solicitati dumneavoastra instantei sa dispuna efectuarea unei expertize.
Si a treia varianta: instanta poate sa hotarasca obligarea dumneavoastra la plata debitelor asa cum au fost solicitate de asociatie, iar dv aveti dreptul la recurs in 15 zile de la comunicare.

Totusi ca intre parteneri de dialog pe forum...
Daca fata de noi ati spus din primul mesaj ca recunoasteti datoria, din decembrie 2011 pana acum ati platit o parte din aceasta datorie? Ori, in aceasta perioada datoria a crescut luna de luna?
multumesc, s-a intamplat a 3a varianta:
" instanta poate sa hotarasca obligarea dumneavoastra la plata debitelor asa cum au fost solicitate de asociatie, iar dv aveti dreptul la recurs in 15 zile de la comunicare"
Asa este: recunosc datoria, dar nu in cuantumul solicitat de Asociatie.
Cum fac sa solicit instantei o expertiza, prin care sa se evidentieze sumele cu care am fost incarcat abuziv? Mentionez in cererea de recurs? Cine plateste expertiza? Eu sau Asociatia, adica si eu, ca membru al Asociatiei?
Referitor la ultima idee: evident ca am achitat o parte din intretinere: din 150 facturat in medie lunar de catre asociatie, am achitat 100 in medie lunar. Dar in 4 ani de zile, suma datorata a ajuns la 6000 (3200 + 2800penalizari)
Normal ca penalizarile aplicate sunt gresite, daca suma in cauza este gresita.
exemplu: imi sunt facturate sume la incalzire, dar eu am centrala proprie..chiar si apa calda,
desi am apometru care arata ca nu consum, iar pe langacentrala am si boyler..
fondul de rulment este de peste 350 eu am intretinerea cea mai mare 150..
Asociatia are si administrator si contabil, desi avem doar 50 apartamente..
din 3 persoane am ramas doar o persoana, dar mi-au facturat pentru doua persoane..



Alte discuții în legătură

Restante la intretinere Shaiya Shaiya Am fost data in judecata de Asociatia de proprietari pentru neplata intretinerii. Pentru ca am copilas mic nu m-am putut prezenta la proces si acesta s-a ... (vezi toată discuția)
Comunicare din cauza datoriilor la asociatie robert paul robert paul Buna ziua. Am primit o scrisoare de la asociatie ca in termen de 25 de zile-sub sanctiunea decaderii din dreptul de a mai depune probe si de invoca ... (vezi toată discuția)
Proces cu asociatia de propietari/locatari stavi stavi Buna ziua! --Am primit pe data de 11.01.2011 o citatie prin care sunt anuntat ca Asociatia de locatari(AL) ma da in judecata pentru plata restanta la ... (vezi toată discuția)