avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajatorul incearca sa scape de ultimul angajat ramas
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajatorul incearca sa scape de ultimul angajat ramas

am avut un contract de munca la care aveam anexa de comisioane, pe perioada determinata de 3 luni, ca agent vanzari. a fost perioada de proba. acum am contract de munca pe perioada nedeterminata, cu anexa de comisioane, ca agent vanzari.
firma a scapat de toti angajatii prin presiuni asupra lor mai putin de mine. colegii mei de acum au contracte de internship, conventii civile sau voluntariat si doar ei stiu cum sunt platiti.
firma nu mai are inspector de HR si nici contabil pentru ca nu i-a platit.
acum vor sa ma determine sa plec pe motive disciplinare.
am cateva intrebari si sper sa ma ajute cineva sa inteleg ce pot face sa imi recuperez banii neplatiti si munciti fara sa demisionez sau sa inchei CIM cu acordul partilor. vreau sa cer ajutor de somaj.
1. anexa de comisioane trebuie trecuta in Revisal potrivit noilor modificari Revisal? se considera salariu realizat comisioanele si salariul de baza sau se considera altceva comisioanele acestea?
2. cum pot demonstra pana sa ajung in Instanta ca angajatorul a primit sumele datorate contractelor incheiate de mine dar nu vrea sa-mi plateasca comisioanele datorate?
3. cum trebuie sa ma adresez daca angajatorul ne-a mutat de la sediul social in alta parte fara sa modifice si actele de angajat? era obligat?
4. pentru noua locatie trebuie intocmite alte fise de SSM si PSI, alt regulament intern in care sa se specifice modificarile aduse? ma ameninta ca intarzii la serviciu dar inainte faceam 20 minute de acasa pe jos, iar acum fac minim 1 ora cu metroul si RATB. poate sa invoce acest motiv?
5. tipetele, amenintarile, injuriile la locul de munca pot fi avertismente verbale ale angajatorului? cum se poate desface pe motive disciplinare un CIM? ce hartii sunt necesare si cat e termenul intre constatarea unei abateri a salariatului si punerea efectiva pe hartie a acesteia de catre angajator? auzisem ca ar fi de 6 luni, mai este in vigoare termenul acesta?
6. in fata caror institutii trebuie sa dea angajatorul socoteala pentru desfasurarea activitatii intr-un spatiu nedeclarat si necuprins in actele salariatului, pentru retinerea nejustificata si nedeclararea comisioanelor pe care trebuie sa mi le dea sau pentru intarzierea salariilor, pentru nedepunerea statelor si declaratiilor conform legii privind SRL cu angajati?
7. ce pot sa fac in situatia in care niciodata nu mi-a dat situatia contractelor incheiate de mine si semnate de administrator si nu mi-a spus daca s-au semnat sau nu acestea? cum pot sa obtin aceste evidente? doar in Instanta sau si mai devreme?

ar mai fi multe de spus despre cum se desfasoara zilele mele de munca de 2 luni incoace dar astept raspunsuri de la voi ca sa stiu ce e de facut.

multumesc mult de tot pentru ajutor :(
Cel mai recent răspuns: ela david , utilizator 15:51, 6 Decembrie 2011

1. In REVISAL se trec DOAR informatiile din CIM sau din actele aditionale CIM.Din cate povestesti- ca nu-i contabil nici inspector RU- ma tem ca nu prea ai asa ceva, mai ales c-ar fi trebuit sa si semnezi asa un act, deci ai fi stiut.
2.cui vrei sa-i demontrezi asta?
3.Ce povestesti tu aici, seamana cu delegarea-exercitarea temporara , din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara lucului sau de munca (CM, art.43)Da, CIM trebuia modificat prin act aditional
4.eu inteleg ca te ameninta cu concedierea daca intarzii.Daca e asa, intarzierea ar putea fi incadrata la art.39(2) b) CM, iar daca aceasta intarziere repetata-abateri repetate de la regulile de disciplina muncii-art.61 a), e prinsa si in regulamentul intern, da, urmand procedura LEGALA, te poate concedia.
5.NU. Trebuie DOAR notificare scrisa.-aici e mai mult de povestit..
6.Tu-ti vrei banii sau vrei sa calci pe cadravre?in principiu, ITM-ul ar fi dornic sa mai incaseze o amenda..B-)
7.Pe acele contracte apare semnatura ta?Clientii au un exemplar?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

despre suspendarea c i m din initiativa angajatorului ca sanctiune disciplinara ioanaciulei ioanaciulei Poate fi sanctionat un salariat cu suspendarea CIM care urmeaza a fi cercetat disciplinar pentru abateri disciplinare repetate (intarziere la serviciu si ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,am un angajat caruia i-am acordat concediu fara plata din data de 31.05.2011-31.08.2011,problema este ca a trecut o luna(intreaga luna septembrie) si ... (vezi toată discuția)
Penalizare pt nerealizare plan Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, se poate retine din salariu 33% reprezentand penalizare pt nerealizare plan(aceasta fiind comunicat verbal).Contractul de munca fiind pe perioada ... (vezi toată discuția)