avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj dupa absolvirea unei facultati
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj dupa absolvirea unei facultati

Fiica mea a terminat Facultatea de tehnica dentara la UMF Tirgu Mures.Dupa promovarea examenului de licenta din luna Septembrie a primit adeverinta nr.9006/683/06.10.2011 in loc de diploma care se va elibera peste 12 luni,conform ordinei interioare a universitatii.Neprimind loc de munca pe data de 11.10.2011 sa prezentat la ANOFM [Editat] pentru luarea in evidenta ca somer.Li s-a comunicat ca sa se prezinte pe data de 06.12.2011 pentru finalizarea dosarului.Pe data mai sus amintita a primit o dispozitie de respingerea dreptului de indemnizatie de somaj din cauza ca "nedepunerea cererii in termen de 60 zile de la data absolvirii" invocind prevederile art 17 alin(2) si art 38 alin(1) lit.m. din Legea 76/2002.De ce nu are drept de somaj daca se incadreaza in termenul de 60 zile de la eliberarea adeverintei, ce tine loc de diploma de absolvire?
Ultima modificare: Duminică, 11 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:44, 9 Decembrie 2011
1. - Functionarul de la AJOFM trebuia sa constate de la depunerea documentelor daca s-a incadrat sau nu in termenul de 60 de zile de la absolvire.
- Eu nu stiu ce scria pe adeverinta de la facultate. Trebuia eliberata o adeverinta cu data absolvirii facultatii si nu mai era nici o problema.

2. Iata ce spun Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã:

Art.52
...
(3) În sensul legii, data absolvirii studiilor este data de întâi a lunii urmãtoare celei înscrise în diplomã sau, dupã caz, în certificatul de studii eliberat de cãtre instituţia de învãţãmânt de stat sau particular, autorizatã ori acreditatã în condiţiile legii, dacã în cuprinsul acestora nu se specificã, în mod expres, o anumitã datã de absolvire.

3. - Daca dvs. cerdeti ca s-a comis o ilegalitate mergeti cu acest text de lege la AJOFM si solicitati si un raspuns in scris.
- Raspunsul primit cum ca nu a depus cererea in termen de 60 de zile nu este corect daca nu se specifica data absolvirii, reiesita din documentele de la dosar, si data depunerii cererii.

4. Va rog sa reveniti pe acest topic cu raspunsu primit de la AJOFM.
Astazi am fost la AJOFM si nici nu vor sa auda sa retraga Dispozitia de respingere si ne au recomandat sa atacam in justitie daca vrem.Ne au mai spus ca au un ordin din Octombrie 2011 in care se ia in considerare numai data de Iunie pentru data absolvirii,desi avem o adeverinta ca sa emis pe 06.10.2011 din motive ce tin de ordinea interioara a UMF Tirgu Mures.Ce recomandati sa facem?
1. - Nu stiu daca au un asemenea ordin dar daca au acesta este ilegal.
- Nu toate facultatile sunt absolvite in iunie.

2. Intrati pe
www.anofm.ro/
si faceti o sesizare la ANOFM sa vedem daca se stie de acest ordin.

3. Raspunsul dat de AJOFM este tipic pentru ca stiu ca multi se lasa pagubasi decat sa apeleze la instanta de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa terminarea facultatii nicoleta22 nicoleta22 este posibil ca dupa terminarea facultatii sa primesc somaj? mentionez ca sunt la masterat in alt judet, am terminat facultatea anul acesta si nu am un loc de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj stefyky85 stefyky85 Buna ziua!As vrea si eu sa primesc raspuns la niste intrebari: 1. Am incheiat trei ani de studiu in invatamint superior,fara insa a ma inscrie la sesiunea din ... (vezi toată discuția)
Somaj pentru absolventi medicina Oanamed Oanamed Buna ziua! As dori sa va intreb despre drepturile absolventilor de medicina la somaj. Am aflat ca exista un regim special pentru noi, adica nu avem dreptul ... (vezi toată discuția)