avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie somaj

Buna ziua!As vrea si eu sa primesc raspuns la niste intrebari:
1. Am incheiat trei ani de studiu in invatamint superior,fara insa a ma inscrie la sesiunea din iulie 2013 de licenta,ci in cea din februarie si fara loc de munca. In ce conditii pot primi indemnizatia de somer?Ce acte pot cere din facultate? Sau pot primi indemnizatia si dupa licenta din februarie?
2.Am platit timp de 5 ani vechimea la CAS,pot beneficia de somaj dupa 5 ani cotizati?
:) multumesc!
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 14:57, 24 Iulie 2013
1. Plata CAS nu are nici o legatura cu indemnizatia de somaj.

2. Va prezentati la Agentia de Somaj, in maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, cu urmatoarele acte:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Adeverinta de la facultate ca ati absolvit ultimul an de studii si data absolvirii, in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale (de la medicul de famil;ie);
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare.

3. In ziarul Evenimentul zilei din 20.07.2013 secretarul general al ANOFM, Iulina Circei, spune ca "de indemnizatia de somaj beneficiaza si absolventii de studii superioare cu sau fara diploma de licenta sau master".
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
1. Conf art 38 alin 1 lit. l Lg 76/2002 indemnizaţia de şomaj se acorda la cerere, de la data expirării perioadei de 60 de zile, prevăzută la art. 17 alin. (2) lit. a).
Conf art. 17 alin. (2) lit. a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale.
Conf art 38 alin 2 Lg 76/2002 indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.

Puteti primi indemnizatie de somaj daca aveti o adeverinta din care sa rezulte ca ati absolvit facultatea fara a fi licentiat.

2. Pentru a beneficia de somaj ar fi trebuit sa aveti un contr de asigurare cu AJOFM nu cu CJPAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj fara licenta timeabarabas timeabarabas Buna ziua. Sunt absolventa la facultate si as vrea sa aflu daca o sa am dreptul la ajutor de somaj daca anul acesta nu reusesc sa imi dau licenta. Ar fi foarte ... (vezi toată discuția)
Somaj pentru studenti OmarP OmarP Am incercat sa studiez problema, insa nu am gasit un raspuns exact. Pentru fiecare raspuns afirmativ am gasit cel putin unul negativ, si invers. Am terminat ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj jetli jetli Buna ziua! Am o intrebare, iar din Legea 76/2002 nu ma pot lamuri. Am terminat liceul in 2011 si nu am depus atunci dosar pentru indemnizatia de somaj. Vreau ... (vezi toată discuția)