avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune sau solicitare titlu autoritati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune sau solicitare titlu autoritati

Buna ziua,

Situatia este urmatoarea: in 1964 bunicul meu a cumparat o proprietate intravilana cu chitanta de mana. In 1988, dupa decesul bunicului, tatal meu a obtinut un certificat de mostenitor, fiind singurul copil. Dupa revolutie a depus documentatia la primarie pentru plata taxelor pe numele lui.
In acest an am inceput demersurile pentru cadastru si intabulare (masuratori topografice, certificat de atestare a constructiei etc). Acesta este stadiul in care ma aflu.
Actiunea in instanta pentru uzucapiune este clara dar exista riscul sa ma plimb prin tribunale intre 3 si 12 luni. Exista o varianta mai rapida?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ciobanu Vasile , Mediator 07:53, 10 Decembrie 2011
ca sa uzati de uzucapiunea de 30 de ani, ar trebuii sa invocati si joctiunea posesiilor intre tatal dvs si bunic, pt ca altfel tatal dvs nu a posedat 30 de ani terenul, neintrerupt,netulburat,etc.
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2011
MARGARETA STANCIU, Avocat
Stimat forumist,

Și eu aș opta pentru uzucapiune.

Din păcate, varianta dvs a duratei procesului de plimbat între 3 si 12 luni este nerealistă, eu unul nevâzând o uzucapiune terminată în 3 luni. De altfel, consider cele 12 luni ca fiind o estimare minimă de durată, nu maximă.

Atenție, cadastrul efectuat înainte de proces, deși util și pertinent, nu are rol decât de început de probă; într-un astfel de proces este obligatorie o expertiză judiciară.

O altă problemă a uzucapiunilor o reprezintă nu neapărat probarea posesiei, cât și identificarea celui împotriva căruia vă îndreptați acțiunea, proprietarului inițial. Câteodată este dificil de găsit, datorită duratei mari de când a pierdut posesia în favoarea dvs, sau a testatorilor dvs.

Având în vedere că nu văd o alternativă neapărat mai rapidă, vă recomand uzucapiunea ca fiind cea mai sigură acțiune referitoare la speța dvs.

Cu stimă.
Daca se introduce la instanta o actiune cu privire la uzucapiune acum, se judeca cererea conform dispozitiilor NCC, intrat in vigoare de la 01 octombrie 2011. Altfel, este bine si achiesez la solutia propusa de av.andreigrigor... Succes!
tudorioan a scris:

Daca se introduce la instanta o actiune cu privire la uzucapiune acum, se judeca cererea conform dispozitiilor NCC, intrat in vigoare de la 01 octombrie 2011. Altfel, este bine si achiesez la solutia propusa de av.andreigrigor... Succes!


Stimat antescriitor,

Cu privire la situația expusă de dvs, din punctul meu de vedere există un conflict temporal de legi. Conform dispozițiilor pertinente ale Noului Cod Civil, înclin să cred că în cazul de față se aplică legea veche, respectiv Vechiul Cod Civil.

Astfel, prevederile incidente ale Noului Cod Civil sunt:

CAPITOLUL II Aplicarea legii civile
Aplicarea în timp a legii civile

Art. 6. -
(1) Legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere retroactivă
(2) Actele și faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârșite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârșirii ori producerii lor
(3) Actele juridice nule, anulabile sau afectate de alte cauze de ineficacitate la data intrării în vigoare a legii noi sunt supuse dispozițiilor legii vechi, neputând fi considerate valabile ori, după caz, eficace potrivit dispozițiilor legii noi
(4) Prescripțiile, decăderile și uzucapiunile începute și neîmplinite la data intrării în vigoare a legii noi sunt în întregime supuse dispozițiilor legale care le-au instituit
(5) Dispozițiile legii noi se aplică tuturor actelor și faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârșite după intrarea sa în vigoare, precum și situațiilor juridice născute după intrarea sa în vigoare
(6) Dispozițiile legii noi sunt de asemenea aplicabile și efectelor viitoare ale situațiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acesteia, derivate din starea și capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiație, adopție și obligația legală de întreținere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, și din raporturile de vecinătate, dacă aceste situații juridice subzistă după intrarea în vigoare a legii noi.


Prin urmare, având în vedere situațiile expuse de către leguitor, precum:
...nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârșirii ori producerii ; ...supuse dispozițiilor legale care le-au instituit; Dispozițiile legii noi se aplică...produse ori săvârșite după intrarea sa în vigoare...,
reiese aplicabilitatea vechiului cod.

Cu stimă.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2011
andreigrigoriu, moderator
Multumesc frumos pentru raspunsuri!

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate badoiadrian badoiadrian undeva in secolul trecut (aprox. 1970) bunicul meu a primit un loc de casa de la unchiul sau(decedat in prezent)..cam prin 1973 bunicul si bunica au inceput ... (vezi toată discuția)
Teren in folosinta vesnica belcris14 belcris14 Va rog frumos sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie.Bunica mea este mostenitoarea (certificat mostenitor) unei case+teren (Constanta) in urma decesului ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate Cataolteanu Cataolteanu In 1970 bunicii mei au construit casa pe un teren cumparat de la sora bunicii printr o chitanta de mana. Precizez k chitanta nu mai exista aceasta fiind ... (vezi toată discuția)